УЕФА официално се произнесе по казуса с расистките скандаирания по време на България - Англия, като логично наложи наказание на родния тим.

То бе изцяло според правилниците на футболната централа - затваряне на "Васил Левски" за един мач и парична глоба от 75 000 евро за скандиранията.

Заради цялата шумотевица, която се вдигна около въпросният мач, мнозина очакваха по-тежко наказание за родния тим, най-вече англичаните.

Доста хора призоваваха за изхвърляне на България от квалификациите. Фенове, футболни легенди и организации против расизма се обединиха около това становище, но останаха разочаровани, защото УЕФА просто приложи правилника си, а не се подведе по техните искания.

Наказанието обаче предизвика доста критика в английските медии. То бе определено като доста леко, някои издания стигнаха и по-далеч, определяйки го за смешно и безумно.

Те подчертават, че с подобни решения, УЕФА ясно показва, че няма никакво намерение да се бори с расизма.

Негативната вълна бе още по-сериозна в социалните мрежи, където бивши и настоящи играчи, както и стотици фенове постваха негативни статуси относно решението на УЕФА.