Английските национали са взели решение да напуснат терена при обиди от трибуните или друга проява на расизъм в мача с България.

За това съобщи нападателят Тами Абрахам, който ще дебютира в първия тим в предстоящите европейски квалификации. В петък англичаните гостуват в Чехия, а в понеделник (14 октомври) излизат срещу нашите в София.

Абрахам говори за решението, одобрено от капитана Хари Кейн, като обяви, че то ще бъде спазено, независимо от резултата в мача към този момент.

"УЕФА обяви три стъпки при такъв случай - каза нападателят на Челси. - Но ние няма да чакаме обявление от диктора на стадиона, консултации на съдиите и делегатите. Просто ще напуснем терена и ще покажем на тези хора, че в 2019-а не можем да имаме такъв проблем. В отбора решихме - ако обидят един от нас, обиждат всички, и стъпката е само една."

На пресконференцията на Англия конкретно мачът в София не бе споменат като рисков за расизъм, но бе ясно, че се визира именно той.

В Прага досега проблеми с обиди на етническа или расова основа около футболен мач не са създавани, докато дори за двубоя с Англия, Националният стадион "Васил Левски" е частично затворен след наказание именно за такива провинения (на мача с Косово през юни).

Медиите на Острова в един глас припомнят историята на българския футбол с наказания за расизъм, както и последното гостуване на Англия в София през 2011 г. Тогава маймунски звуци се чуваха при отигравания на Ашли Йънг, Ашли Коул и Тио Уолкът. УЕФА ни наказа сурово - рекордна до онзи момент глоба от близо 40 000 евро.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт наля масло в огъня по темата още преди седмици, когато обяви директно, че не изключва подобни инциденти в София, където "има история с расистки обиди на футбол".

Над 3500 фенове от Острова се очакват за двубоя - друго притеснение около него. Английската асоциация вече изрази опасения от късния вечерен час, в който с повече изпити бири и прикритието на тъмнината, инцидентите могат да бъдат повече. Но УЕФА категорично обяви, че двубои извън уикенда ще се играят само в такива часови пояси.