Индонезия претърпя огромно разочарование, след като се прости с домакинството си на Световното първенство за младежи до 20 години, само два месеца преди провеждането му.

Шампионатът на планетата трябваше да е първата крачка към футболния ренесанс на Индонезия, в който правителството инвестира огромни средства, но освен, че домакинство няма да има, страната може да бъде изхвърлена от футбола.

Причината е антисемитизмът на населението и настроенията срещу отбора на Израел, който се готви за дебютното си участие на Мондиал за младежи.

Както знаем, Индонезия е най-многолюдната мюсюлманска страна, а между нея и Израел няма дипломатически отношения.

Участието на Израел на чакания с огромен интерес турнир не се прие добре от множество крайни ислямистки организации, които призоваваха властите да забранят на този отбор да присъства.

След категоричния отказ на властите да направят това, от страна на въпросните организации започнаха да идват заплахи относно сигурността на израелската делегация. Имаше и лични заплахи към отделни играчи на тима.

Всички тези действия настроиха и огромна част от населението срещу участието на Израел, като в крайна сметка се стигна до ситуация, в която правителството не можеше да гарантира пред ФИФА, че израелската делегация ще бъде в безопасност.

ФИФА реши създалия се проблем с размах и директно отне домакинството от Индонезия, като в близките седмици ще назначи нова страна домакин.

Последствията ще са още по-тежки, защото освен сериозните компенсации, които Индонезия ще плати, на следващото заседания Дисциплинарната комисия на ФИФА ще разглежда изваждането на страната от всички надпревари за срок от няколко години.