Испанската полиция обяви за ареста на 53 души, които са работили за международна организация, която е използвала резултатите от спортни събития манипулативно и е измамила букмейкърски къщи, използвайки най-съвременна технология за получаване на по-ранни сигнали от мачовете.

Между задържаните има българи и румънци, информира БТА.

В замяна на пари арестуваните са давали самоличността си и банковите си сметки, за да може организацията да залага на различни онлайн платформи или букмейкърски къщи, без да привлича внимание, съобщиха от полицията на пресконференция в Мадрид.

Задържаните, наречени "мулета", са били "млади хора на възраст между 18 и 25 години, предимно мъже без или с минимални доходи и с приятелски връзки с част от престъпната организация", обясни Давид Калвете, отговарящ за контрола на хазарта в силите за сигурност.

Те са били заловени в края на декември, главно в Мадрид и Толедо, както и в други региони от Испания, обясни още Калвете.

Заподозрените са работили за организация, която полицията е разбила през миналия септември. Тогава беше обявено задържането на други 22 души, включително на двама от лидерите на международната мрежа от румънски и български произход, базирана в Испания.

Групата е организирала манипулации на мачове, главно в Румъния и България, чрез директен контакт със спортисти.

"Те използваха големи сателитни антени в домовете си, където получаваха изображения от самите спортни терени. Това им позволяваше да видят какво се случва 10 или 12 секунди по-рано и по този начин изпреварваха телевизионното излъчване, взимайки необходимите решения за определени залагания", обясни още Калвете.

Организацията е правила измамни залагания в "повече от двадесет държави", включително Румъния, България, Украйна, Русия и Боливия, каза Клаудио Маринели, ръководител на отдела за борба с прането на пари на Интерпол.

Групата е заложила около 2 милиона евро и е получила 4 милиона от печалби. Част от тези пари са били задържани от самите букмейкърски къщи, които активират механизъм, ако открият измамни залагания, добавиха от полицията.