Арсенал се развихри и разгроми Челси с 5:0 в лондонското дерби от Висшата лига.

Невероятен мач за "артилеристите", които не само продължават да заемат първото място в класирането, но и постигнаха една от най-гръмките си победи в последните над 10 години.

Тук не говорим само за впечатляващия резултат, но и за факта, че бе постигнат над опонент като Челси, при това по абсолютно безкомпросен начин.

Това е шестият случай, в който Арсенал вкара пет гола на този съперник. Последният път бепри едно 5:3 през 2011-а, а всички останали случаи са от доста десетилетия назад във времето.

Все пак Арсенал не успя да изравни рекорда за най-голям успех в това съперничество - унизително 0:6, което "артилеристите" отнесоха от Челси преди десет години.

А шансове това да се случи имаше предостатъчно, защото през второто полувреме на терена имаше само един отбор, а той бе този на домакините.

През първата част нещата не стояха точно така. Леандро Троса изведе Арсенал напред още в четвъртата минута, но пък Челси имаше достатъчно шансове да изравни и определено трябва да съжалява, че не го направи.

Снимка: Getty images

Това полувреме завърши при резултат 1:0, а още с началото на втората част нещо в Челси безвъзвратно се счупи.

Арсенал започна да се забавлява на терена без да среща никакво противодействие и резултатът не закъсня.

Бен Уайт удвои в 52-ата, а в 57ата и 65-ата с два гола Кай Хаверц наказа бившия си клуб, покачвайки на 4:0.

С нов гол бранителят Бен Уайт покачи на 5:0 в 70-ата минута, а Арсенал имаше достатъчно време, за да продължи да унижава своя градски опонент.

И шансове това да се случи не липсваха, но няколко пропуска лишиха Арсенал от по-категорична победа.

Но това нямаше особено значение, защото "артилеристите" взеха един от най-трудните си тестове до края на сезона по доста категоричен начин.

Така във Висшата лига ситуацията е следната: Арсенал е лидер със 77 гола, но и с 34 изиграни мача. Ливърпул има 74 точки и 33 мача, а Манчестър Сити все още държи съдбата в ръцете си, защото има 73 точки, но и 32 мача.