Смразяваща история излезе наяве 22 години по-късно и още веднъж потвърди - страстта към футбола в Южна Америка няма аналог и понякога надхвърля границите на здравия разум.

Фаустино Асприля, легендарният колумбийски нападател от 90-те и първите години на новия век, разказа случката в специална документална поредица, посветена на неговите силни години в играта. Каналът TelePacifico излъчи поредния епизод на рождения ден на звездата (50 г.), в който разказът на Тино втрещи не само родината му.

Мачът Парагвай - Колумбия се играе на 2 април 1997 г. в Асунсион, като е част от световните квалификации за Мондиал 1998. Домакините водят с 1:0 13 минути преди края, когато вратарят на домакините - лудият Хосе Луис Чилаверт, и Асприля влизат в пререкание. Топката е далеч и какво точно е казал парагвайският страж, не е много ясно.

Тино, който е същата откачалка, му удря една глава. Съдията Уилсон Соуза гони и двамата, което спира играта за близо 7 минути. Чилаверт е бесен, защото смята, че не е виновен. На излизане от терена, вратарят минава покрай Асприля, който е седнал до скамейката на своите и тунела към съблекалните. И му удря един лек тупаник в лицето.

Всичко това са факти, видяни още тогава от всички по телевизията. Но случилото се в часовете след това, е удивително.

В хотелската стая на Асприля звъни телефонът, като външна линия иска връзка през рецепцията. Гласът се представя като "един мъж, който разрешава много проблеми", а Тино осъзнава, че знае кой е от другата страна на линията. Това са годините след смъртта на Пабло Ескобар, но все още в разгара на нарковойните в неговата страна.

Гласът го пита съвсем спокойно дали иска да "разрешим ситуацията с Чилаверт", като явно хората, които са го наели, са били бесни от видяното по телевизията от Асунсион. Колумбия, в крайна сметка, губи мача с 1:2.

"Ти луд ли си!? - крещи в отговор Асприля. - Какво искате, да унищожите футбола в Колумбия ли? Каквото се е случило на терена, то остава на терена!".

В секундите, в които журналистът мига невярващо, Тино добавя в документалния филм: "Щяха да го очистят. Онези хора не се шегуваха.".

Случката, която е направо втрещяваща, се разиграва 3 години след трагедията с Андрес Ескобар. Бранителят на Колумбия бе убит пред заведение в Меделин дни, след като си вкара злощастен автогол в мача срещу САЩ на Мондиал 1994.

Тогава наемни убийци на голяма наркогрупировка го застреляха, задето шефовете им бяха загубили големи пари от залози на победа на страната в мача.

 

Embed from Getty Images