Българският спортен тотализатор и спортният сайт dsport организираха малък виртуален турнир, в който участваха звезди от родния футбол и електронните спортове.

Бившите национали Гошо Гинчев и Христо Йовов се включиха в кампанията, озаглавена "Фенът - национален селекционер". Чрез анкета 1500 български фенове гласуваха кой искат да е следващият треньор на националния ни отбор по футбол и как да изглежда съставът.

Привържениците пожелаха Мартин Луков (32.4% от гласовете) да пази на вратата на България за предстоящите квалификации преди Мондиал 2022 в Катар. Пред него в защита да действат Антон Недялков (79%), Валентин Антов (72%), Кристиан Димитров (34,8%) и Страхил Попов. В халфовата линия: Тодор Неделев (58%), Кирил Десподов (53,5%), Кристиян Малинов (53,2%) и Георги Йомов (47.1%). А в атаката феновете искат Димитър Илиев (41%) и Андрей Гълъбинов (38,1%).

Снимка: Български спортен тотализатор

Феновете на българския национален отбор посочиха треньора на Черно море Илиан Илиев като най-подходящ следващ селекционер. Той събра 28,6% от гласовете и пребори конкуренцията на Станимир Стоилов (23,8%) и Любослав Пенев (17,4%). Христо Йовов заяви, че и тримата са много добри треньори, но клубният футбол е съвсем различен от националния. Гинчев пък е на мнение, че Илиев рано или късно ще стане национален селекционер.

Снимка: Български спортен тотализатор

Емил Димитров - селекционер на националния отбор по електронни спортове също бе в студиото на Спорт Тото и обясни своята работа, а тя е да управлява нашите национални играчи във футболния сумулатор Pro Evolution Soccer.

Снимка: Български спортен тотализатор

Той съобщи, че се надява България да се представи добре в квалификациите на Европейското първенство през 2021-а, след като в последното издание завършихме трети в групата си. Призова родните клубове да се обърнат повече внимание към електронните спортове, тъй като това вече е индустрия за милиони.

В откриващия виртуален двубой за вечерта Христо Йовов с отбора на България се изправи срещу журналиста на dsport Стефан Стоянов, който игра с първия ни съперник в предстоящите квалификации за Мондиал 2022 - Швейцария. Срещата завърши наравно 2:2, като точен на два пъти за Христо бе Андрей Гълъбинов, а за Стефан реализираха Рикардо Родригес и Харис Сеферович. Членът на управителния съвет на Българския спортен тотализатор Гошо Гинчев влезе в ролята на коментатор.

Снимка: Български спортен тотализатор

Вторият мач бе между България и Италия, като интересното е, че съставът на нашите избра треньорът на Черно море Илиан Илиев. Джойстиците грабнаха Стефан Стоянов и колегата му в dsport Веско Вълчев. Тук резултатът бе идентичен - 2:2 след голове на Мартин Минчев, Федерико Бернардески, Кирил Десподов и Чиро Имобиле. Стефан Стоянов завоюва точката в добавеното време.

Във втория ден на кампанията се включиха националните състезатели по електронни спортове Радослав Христов и Димитър Петров, които играха в двойки със Стефан Стоянов и Христо Йовов. Тотото спечели с 2:0 след две попадения на звездата на Милан Рафаел Леао. Втората среща завърши наравно след драматично 3:3 с много обрати.

След края всички участници се насладиха на специална торта, която бе подготвена от организатора на надпреварата - изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров.

"Благодаря на всички, които участваха в този турнир. Това е част от инициативата на спортния тотализатор да стане по-модерен и дигитален, тъй като дигиталните спортове заемат все по-голяма част от спорта като цяло. Показваме своето желание да се развиваме в тази посока и в следващите години очаквайте много подобни изненади", обяви Петров.