От неделното Ел Класико вече изминаха четири дни, но страстите все още не са утихнали, като основната тема на разговор продължава да е съдийството.

Реал спечели дербито с 3:2 и на практика си осигури титлата в Испания, но победният гол на Джуд Белингам в последната минута бе предшестван от няколко спорни ситуации, за които Барселона има своите претенции.

Едната претенция е за дузпата, с която Реал изравни резултата през първата част, а другата претенция е за предполагаем гол за 2:1 в полза на каталунците, който обаче не бе зачетен.

След центриране от корнер Ламин Ямал отклони топката, която вратарят Лунин отклони някъде зад голлинията. Минава ли обаче топката голлинията с целия се обем така и не става ясно, а по време на самия мач отсъждането бе, че гол няма.

Барселона естествено обжалва решението, като президентът на клуба Жоан Лапорта получи покана за среща от Съдийската комисия, на която ситуацията ще бъде преразгелдана.

От Барселона държат да видят всички кадри, с които реферите зад системата ВАР са разполагали, а също така и да чуят аудио записите на разговорите, проведени около дискусионната ситуация.

Снимка: Стопкадър

Твърди се, че подобно нещо е било отказано от федерацията и ще бъде отказано от съдийската комисия, което ще накара каталунците да потърсят правата си в съда.

Ако шефовете на Барса действително се убедят, че в ситуацията има грешка, която реферите са подминали, те ще претендират пред съда Ел Класико да бъде преиграно.

Това няма да е прецедент, защото в Белгия вече имаше преиграване на мач след очевидна и явна грешка на ВАР системата.

В Англия също имаше скандален случай на грешка по време на мач между Ливърпул и Тотнъм, но пък след онзи случай последствия нямаше.

Отвеждането на казус от футболен мач в съда пък не е нещо ново за Испания, след като в последната година Кадис и Еспаньол се обърнаха към съдебната система за ясни грешки на системата ВАР, които според тях са допуснати с умисъл.