Беларус стартира трагично квалификациите за Евро 2024 в мач, над който бе надвиснала огромна политическа сянка.

Тимът бе пометен с 5:0 от Швейцария, като само на хартия се водеше домакин.

Защото двубоят се игра на неутрална територия - в сръбския град Нови Сад, а причината е санкция от УЕФА заради подкрепата на Беларус към Русия при инвазията в Украйна.

Интересното е, че беларусите могат да са доволни, че все пак успяха да стартират квалификациите, защото над тях е надвиснала сериозната опасност от изхвърляне от всички международни турнири.

Решението на УЕФА ще бъде взето на 4 април, като идва в отговор на писмо от над 100 евродепутати, които настояха за санкция не само срещу Русия, но и срещу подкрепящите ги съседи.

Иначе на терена швейцарците нямаха никакъв проблем и още до 29 минута водеха с 3:0 след хеттрик на Ренато Щефен, а през втората част капитанът Гранит Джака и Зеки Амдуни оформиха крайния резултат.

В друг мач от групата, който се игра по същото време, Косово изненадващо успя да вземе точка от визитата си в Израел, като двубоят завърши 1:1.

Така двата тима са непосредствено след Швейцария в класирането, което обаче със сигурност ще се промени след последния двубой от тази група - между Андора и Румъния по-късно тази вечер.