Димитър Бербатов проговори за ситуациацията около БФС и очакваните промени във футбола ни в интервю за единственото българско спортно списание СПРИНТ.

На въпроса "Какъв е шансът да се кандидатирате някога за президент на БФС?", рекордьорът по голове за националния отбор отговори многозначително:

"Имам много разговори със себе си по тази тема. И с мои близки. Ако някой каже че е 100 процента готов за подобен пост, значи е безразсъден... Но моментът е такъв, че трябва радикална промяна във всичко. Всичко! Имаме ситуация, знак на съдбата, че нещата трябва да се променят драстично, изцяло. Имената, които се въртят напоследък из медиите, не са промяна. Сменяш един човек с друг и всичко си остава както преди. Лицата се менят, системата - не.

Който да е президент на БФС, трябва да е независим, нов човек, независим и финансово, да има добро име. Трябва да е подредил своя живот, за да подреди и БФС.. Трябва да има добро име в УЕФА, да говори езици.

Нов човек трябва да прави промени в ръководството на футбола като цяло, и в изпълкома, който да е без клубни президенти. Плюс промени в съдийската комисия, в администрацията на първенство. И най-вече в развитието на детско-юношеския футбол в България.

За президента също трябва да има мандатност. Примерно - два мандата.

Трябва една трета от делегатите да поискат конгрес, за да се случи. Е, къде са те? Къде са в момента, когато трябва да реагират и да действат. Защо мълчат? Нали уж искаме промяна, а никой от хората, които могат да я извършат наистина - защото те избират кой да ги ръководи и представлява, не действат. Това е висша форма на безразличие и нежелание за промяна.

А има и наложено мнение, че за да управляваш, трябва да си над определена възраст. Мнения от рода на "Той още е млад... Той още е зелен..." Е, ще чакаме да стане някой на 62 и тогава ли ще е узрял да ръководи?...

Ето, аз ръководя фондацията си вече 11 години. Това е работа с много хора, управление на бюджети, взимане на решения, делегиране на права на точните и отговорни хора. Аз мога да имам много повече опит от един човек, който е на 50 примерно! А в същото време да се уча на други неща от хора по-млади от мен. Възрастта не значи повече опит и знание. Вече не! Трябва все повече кадърни млади хора да навлизат в структурите на БФС, за да се движим в крак с времето.

Виждаме също как няма уважение дори между хората, които управляват футбола. Поне го дръжте това зад затворени врати.

А като видиш, че след толкова време нещата не се получават, имай поне малко достойнство и поеми някаква отговорност, дай си сметка, че може би и ти си част от причината нещата да не се получават, и си тръгни.

Всички, които обичат футбола, и имам предвид цялата футболна общественост, трябва да поиска промяната и да я търси активно!"

 

Пълното интервю на звездата Бербатов съдържа мнение за Георги Аспарухов, за личния му живот и спортната кариера. То ще бъде публикувано в новия брой на СПРИНТ, което ще е на пазара от 28 ноември.