Димитър Бербатов се обяви за легитимно избрания нов президент на БФС, след продължилите над осем часа абсурдни събития в НДК.

Макар и без представители на настоящото ръководство на БФС, екипът на Бербатов със 76 клуба проведоха свой алтернативен конгрес. На него единственият кандидат Димитър Бербатов бе избран за президент, като освен това бе определен и нов 13-членен Изпълком.

Ситуацията изглежда крайно абсурдна, но според самия Бербатов случилото се е напълно законно.

Той дори обяви, че в ролята си на президент на БФС, още в понеделник ще потърси среща със спортния министър Радостин Василев, президента на ФИФА Джани Инфантино, както и с този на УЕФА Алкесандър Чеферин.

Все пак той обяви, че единственият вариант да се излезе от тази безумна ситуация е да се постигне обединение, което да организира нормален и честен конгрес, на който веднъж завинаги да се избере ръководство.

Тук странното бе, че той хем се определя за президент, хем призовава за още един конгрес, на който да се излъчи нов президент. Всичко това само доказва абсурдността на всичко случило се днес в НДК.

А за целия абсурд спомогнаха и двете враждуващи за президентския пост страни. Докато настоящото ръководство отмени насрочения за днес редовен конгрес (а това е третото му отлагане), то другата страна в лицето на Бербатов реши да си направи свой собствен конгрес без конкуренция.

"Първото нещо, което ще направим е да търсим диалог с хората, които все още са в Бояна.

Но в понеделник като легитимно избран президент на БФС, аз ще се срещна с министъра на спорта Радостин Василев. Защото той е човекът, който трябва да издаде лиценз на федерацията.

Това, което видяхте днес може да ви се струва абсурдно, но бяхаме задължени да го направим, защото на клубовете не им се дава шанс за нромален конгрес.

Именно заради това ще искам да се направи конгрес, на който всеки клуб да участва и да даде своя глас. Толкова е просто. За да не правим неща, които изглеждат тъжни, абсурдни или революционни, трябва да има конгрес, който да обедини клубовете.

Днес присъстваха само и единствено клубовете, които успяха да подадат своите документи в срок. Останалите нямаше как да присъстват.

Трябва веднъж завинаги да се избере президент, изпълком и да започнем да работим за доброто на българския футбол. Едните обясняват как е правилно, а другите обратното, наистина е абсурд.

Предишният конгрес не беше спечелен честно, трябваше да има балотаж. Явно ги е страх и не искат да се явят повторно.

Това, което направихме е напълно законно. Изчакахме един час по устав да се появяват всички. Тях ги нямаше и си проведохме конгреса, консултирали сме всичко с юристите ни и знаем, че е законно.

Търпението ни се изчерпа. Видяхме, че ние и клубовете можем да го направим.

Освен с министъра на спорта, аз ще търся среща с ФИФА и УЕФА в лицето на Инфантино и Чеферин. Промяната се случва пред очите ви. Просто нямаше как да я направим плавно и без сътресения", заяви той.