Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов даде извънредна пресконференция, на която заяви, че няма как петъчния конгрес на централата да бъде отменен.

Той разкри, че зала 3 на НДК продължава да е запазена от БФС и Борислав Михайлов и централа планират да проведат нещо като таен конгрес, на който да не допуснат екипа му, както и медиите. Те обаче ще присъстват там и призоваха медиите също да отидат.

Той дори загатна, че някои от клубовете са готови да бойкотират футболните първенства, а освен това искат отвод на съдия Жаклин Комитова, която бави резултата от тяхната подписка.

"Искаме да ви запознаем какво се случва към този момент. Направихме нова обиколка сред клубовете и споделихме плановете си с тях. Видяхме позитивното им отношение и желанието им за промяна. Видяхме и разочарованието им, че тази промяна не им се дава по законен и честен начин. Има предложения дори те да бойкотират първенствата в българския футбол. Никой не иска такова нещо и това е радикално. Ние ви информираме какви идеи се прокрадват, защото се иска тази промяна, а по темата с конгреса нищо не се случва.

Внесена е подписка при съдия Жаклин Комитова и отговор още няма. Минаха месец и 15 дни, а още няма решение. Разбрахме, че някои от клубовете са поискали съдията да си направи отвод, защото не се взима решение, което трябва да се вземе в много кратък период. Когато се събраха подписите, започнаха да се събират контрадекларации по различен тип натиск. Съдията трябва да ги вземе под внимание и да ги отхвърли. Сроковете обаче са много кратки, но трябва да се назначи конгрес, защото са събрани 1/3 от подписите на клубовете. Прилагат се юридически хватки и съм длъжен да ви кажа.

Оттам нататък отиваме към конгреса, който е най-важната тема. Той не е отложен или отменен. През януари се потвърди провеждането на конгреса през март, но в края на февруари се събира бюро на изпълнителния комитет. На 1 март също се събират отново и отменят конгреса. Само че няма точка за отмяна на конгреса и те нямат право да го отменят. Отново се потъпква устава. Конгресът трябва да се проведе. До 31 март БФС трябва да потвърди бюджета, който се оформя само на конгрес. Ако не се случи това, им се отнема лиценза. Зала 3 на НДК продължава да е запазена от БФС. Защо е запазена?

Изводите са, че или ще има някакъв конгрес или ще се попречи той да бъде проведен законно. Всичко това означава, че БФС се опитва да направи някаква схема, по която да не бъдем допуснати, а конгресът да се състои. Всеки клуб, който в срок е подал документите си в деловотството на БФС, има валидни делегати, които могат да участват на конгреса. Призовавам всички тези клубове да са там в петък, ние ще сме там. Призовавам министъра на спорта да изпрати представители, които да наблюдават какво се случва, защото министерството дава лиценз на БФС. Очакваме с нетърпение какво ще каже министърът. Целият ми екип ще бъдем там - в петък от 10:30 сутринта. БФС също трябва да е там.

Информирали сме УЕФА какво се случва. Чакаме техния отговор. Никой не иска да се стига до крайности. Ние търсим обединение, а не разединение. Но това започва с нормален и честно проведен конгрес. Нямаше да говорим всичко това, ако досега имаше такъв. Не ми се иска да отнемат лиценза на БФС, защото това е тежка и тромава процедура. Не ни се иска и да има бойкотиране на първенствата. Никой не иска да се стига до тази крайност", заяви Бербатов.

Петър Величков добави: "Няма как да постъпят документи за отмяна на конгреса, защото нямат право да го правят в месеца преди провеждането му. Проблемът е, че последните години след оттеглянето на оставката на Михайлов, тази организация постоянно нарушава устава и закона. Брутално и без съобразяване, с когото и да било. Без срам. Казват, че имат одобрен бюджет. От кого е одобрен? От баба ти ли?".

Снимка: БТА