Безумията около провеждането на Световно първенство по футбол в страна като Катар стават още по-големи, с публикуването на последните цифри.

А те сочат, че това не само ще е най-скъпият Мондиал, което не е изненада за никого, но ще бъде и с 19 пъти по-скъп от последния, провел се преди четири години в Русия.

Умопомрачителна разлика, която показва какво разхищение е идеята Катар, при това на фона на всички политики за по-"зелен" и екологичен свят, които западните страни водят.

Цялото провеждане на Световното първенство в Катар се оценява на около 220 милиарда щатски долара.

Това са пари, които организаторите са пръснали за инфраструктура и всички останали разходи, съпътстващи един подобен форум. Но най-голям дял в таз исума винаги са съоръженията, които се изграждат.

За сравнение, преди четири години в Русия един перфектен според оценките на всички Модниал струваше на страната 11,6 милиарда долара.

Най-скъпото до момента първенство пък бе това в Бразилия през 2014-а, което струваше 15 милиарда.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди 12 години първенството се домакинстваше от една друга страна с не особено богати футболни традиции - ЮАР. Но там шампионатът струваше на страната едва 3,6 милиарда. Достра скромна сума на фона на Катар.

Основната причина за умопомрачителните 220 милиарда в Катар е, че просто в тази страна всичко бе изградено абсолютно от нищото.

Не говорим само за уникалните и изключителни модерни стадиони. Става въпрос за пътища, летища, хиляди хотели и дори цели нови градове само с цел посрещането на феновете на Мондиала.

А и да не забравяме грандоманията на метните управници, които държат всичко да голямо, лъскаво и модерно.

Така един странен Мондиал преди Коледа ще погълне 220 милиарда. Доказано избран с корупция във ФИФА, доказано осъществен с робски труд по строежа на всичките съоръжения, в една 10 пъти по-малка от България страна.

А тя подобно на арабските си съседки не се слави с особено спазване на човешките права, най-вече тези на жените.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos