Красимир Балъков е новият национален треньор на България, като официално назначението му ще е факт утре.

Магическият халф на големия ни отбор от 90-те години се разбра с БФС за детайлите по договора и ще разпрати повиквателни на избраните легионери за мачовете с Чехия и Косово до края на седмицата. Двете европейски квалификации са на 7 и 10 юни.

Балъков ще получи поста официално във вторник, 14 май, когато заседание на Изпълкома на БФС ще одобри контракта. Той е до Евро 2020, като включва кампанията в квалификациите и плейофите от Лигата на нациите в края на март догодина.

След тях договорът може да бъде удължен за 2 години, ако и двете страни са доволни от сътрудничеството.

Футболната централа и новият селекционер са си стиснали ръцете по най-важните точки от условията на Балъков. Заплатата на треньора няма да е по-голяма от тази на предшественика му и негов добър приятел - Петър Хубчев. Той работеше за месечно възнаграждение от около 25 000 лева.

Финансовите изисквания обаче не са били водещи, когато Балъков е преговарям по условията си. Неговите искания са били за дългосрочно сътрудничество, както и за политика на ненамеса от ръководни кадри от "костюмираната част" на БФС в работата му и в отношенията с играчите.

Постигнат е компромис, добър и за двете страни, по тези казуси.

Така Балъков става четвъртият от златното ни поколение, който поема отбора. Христо Стоичков, Любослав Пенев и Петър Хубчев също заемаха поста в последните 15 години.