5 са кандидатурите за нов треньор на националния отбор, разкри техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо.

Решението ще бъде взето на заседание на Изпълкома в края на месеца, а фаворит за поста остава сърбинът Младен Кръстаич.

"В края на месеца, след Изпълкома, ще обявим новия треньор. Обсъждаме не само името на Кръстаич, разглеждаме и кандидатури на български треньори. Не е коректно да споменавам имена. Водим разговори с около 5 човека. Разглеждаме всеки кандидат с оглед на визията ни за националния тим.

Ще преценим кое е най-доброто за тима. Искаме да е нещо различно, тъй като последният цикъл от мачове беше разочароващ. Желаем да изградим стил на игра и да постигнем необходимите резултатите, тъй като в момента те не отговарят на нивото на играчите. С всеки треньор сме вечеряли и сме обсъждали идеите ни, не сме правили това само в компанията на Кръстаич. Той е сред фаворитите, но има и други сериозни кандидати. Пускането на снимката не беше съгласувано с нас. Това обаче не е толкова важно. Искаме да вземем правилното решение", сподели Гонзо.

Той за пореден път разкри, че ще бъде изработена единна програма за подготовка на всички национални отбори, за да може преходът между селекциите да бъде по-лесен за младите играчи.

"Ще разработим единна програма за националните отбори, която да следваме. Надяваме се до 2-3 години да има видими резултати. Подобна програма обаче не може да бъде спусната на частни клубове. Имам добра комуникация с играчите. Мачът в Грузия беше добър, с оглед на инцидента с Тошко Неделев. След мача с Грузия в Гибралтар нещата за мен приключиха, тъй като се видя, че нямаме сили за класиране напред. Мисля, че играчите ни са по-добри, отколкото резултатите.

Нямам желание да съм селекционер. Не исках да бъда и временен, но това беше форсмажорно обстоятелство. Не трябва да сме имитатори, трябва да изработим стил на игра, който да пасва на нашите играчи. Методиката се изработва на база на това, с което разполагаме. Започваме с 14-годишните, за да систематизираме основни правила от тактическо и техническо естество. Физическата подготовка у нас е под всякаква критика. Срещу Грузия нашите играчи показаха функционални резултати като на отбор от Втора лига", завърши Иванов.