БФС обмисля раздяла с Марк Бата, който дойде у нас преди 3 години като Консултант по съдийските въпроси и трябваше да помогне за "вдигане на нивото" на реферите ни. Договорът на французина изтича в края 2018-а и има сериозни настроения сред водещите фигури във Футболния съюз да не бъде подновяван.

64-годишният Бата пристигна с репутация на много опитен арбитър от 90-те години, като бе предпочетен пред шотландеца Хю Далас. Но за трите години в българския футбол, не може да се каже, че прогресът на родните рефери е видим.

Съдийството остава все така сред водещите теми в играта у нас, като грешките на главни и странични арбитри буквално съпровождат всеки по-завързан мач (а понякога - и наглед лесни за ръководене двубои).

Същевременно "работното време" на Бата у нас далеч не е изтощително, като на месец той изкарва у нас средно по 2-3 дни. Заплатата му обаче предполага по-ясно видими резултати, говори се за възнаграждение от порядъка на стотина хиляди евро годишно.

Преди заседание на Изпълкома през пролетта на тази година, френският консултант е пратил оценката си за състоянието на реферите до шефовете на БФС. В нея се анализира, че като физическо състояние и кондиция прогрес има, но разбирането на играта е проблем.

Нещо, което е видимо и от окото на неспециалист, който обаче не получава възнаграждението на Бата да го констатира... А не е ясно къде точно е прогресът за трите години, след като продължаваме да нямаме съдия в групите на Шампионската лига вече 6 години.

За периода у нас, Бата бе критикуван неведнъж, като най-силните упреци идваха от члена на Изпълкома Венцеслав Стефанов, който употреби израза: "Бата е у нас на социалистическо угояване". Легендарният Христо Стоичков нарече приноса му за родния футбол "кръгла нула".