Броят на отборите в родното първенство ще бъде увеличен от 14 на 16. Това реши изпълкомът на футболния съюз на днешното си заседание, като увеличението влиза в сила от новия сезон - 2021/2022.

Другото ключово решение е отмяната на извънредния конгрес, който трябваше да се проведе през лятото. До това се стига, след като президентът Борислав Михайлов оттегли оставката си и така президентските избори ще се проведат не през юни, а през февруари догодина, за когато има планиран редовен конгрес.

Отново ще има плейофи, като все още не е ясен окончателният формат. Предложението да се върне класическия вид със само два мача на разменено гостуване е бил отхвърлен с мнозинство.

По всяка вероятност отново ще има първа шестица, в която ще се играе за призовите три места. Втората четворка пак ще бъде със сходен залог както и сега и ще позволява на седмия в класирането да играе бараж за Лига Европа, докато последната шестица ще определя двата изпадащи тима и този, който ще играе бараж с третия в класирането на Втора лига.

Остава обаче и голямата въпросителна - дали ще има изпадащи отбори от елита този сезон?

Отговорът ще стане ясен следващия месец, след като бе сформирана експертна група, която има за срок до 25 май да даде предложение как точно да бъдат определени шестнадесетте отбора за първенството и дали изпадащите от този сезон могат да участват и при увеличения брой тимове.

"Има работна група, която ще уточни точния формат на първенството. Ще има и плейофна фаза. Имаше дискусия, решихме да направим една работна група. Повечето колеги държаха да има плейофи. Точният формат ще бъде обявен на следващия изпълком, който е планиран на 25-и май, Ако има два отбора повече или по-малко, ако е интересно, няма да има проблем. Ще видим дали ще има изпадащи или няма. Тече първенство и ще видим", каза първият вицепрезидент на БФС - Емил Костадинов.

Също така бе решено Втора лига да бъде увеличена с два отбора и от есента там да играят общо 18 тима.

Междувременно президентът на Славия Венцеслав Стефанов все пак присъства на заседанието, макар да бе съобщено, че е бил приет в болница и няма да може да бъде в Бояна днес. Шефът на "белите" е един от гласувалите "за" увеличаването от 14 на 16 тима.

Единствените, които са били против подобен ход, са ЦСКА, ЦСКА 1948 и Литекс.