Лионел Меси вдигна световната купа, наметнат с черна роба, прозрачна и странно седяща върху екипа на аржентинската десетка.

Естествено, снимките и кадрите с момента, който цяла Аржентина чака 36 години, ще останат вечни. А на тях десетката е с бишт - традиционна арабска одежда, която се носи при специални случаи от хиляди години.

Моментът е символен, малко странен за традициите и културата на арабския свят, както и вероятно - озадачаващ за останалата част на планетата.

Бишт се носи върху туаб или туника - традиционната арабска тога в бяло, и се счита за нещо като зимно наметало (в момента в Катар е зима, температурите падат дори до 22 градуса).

Но е официална дреха, не ежедневна.

Снимка: Getty Images

Носи се на сватби, на приеми, а също така се дава на официални гости на държавите в региона, нещо като послание за гостоприемство.

Изработва се от камилска козина и овча или козя вълна.

Очевидно идеята на организаторите бе моментът да остане вечен и с традиция от културата на Арабския свят - това бе първото световно първенство в тази част на света. А вдигането на купата от Меси е символен миг за историята на футбола.

И затова той бе наметнат с бишт, което го направи да изглежда малко странно сред синьо-белите фланелки на съотборниците му около него на подиума на награждаването.

А кой е големият губещ от това? Безспорно името е едно - Адидас.

Германският спортен концерн е основен спонсор на Меси, наливайки стотици милиони евро. С една голяма цел - ако звездата вдигне световната купа, да бъде облечен с логото на компания. Или както написа "Марка" - това ще бъде спортната снимка на века. Е, Меси го направи. Но всичко остана скрито под онзи прословут бишт...

Снимка: Getty Images