Бившият уелски национал Крейг Белъми, който игра за Ливърпул, Манчестър Сити, Селтик, Нюкасъл и още клубове на Острова, обяви шокиращо, че е напълно разорен.

Нещо повече - той е обявен в банкрут от властите и няма право да ползва сметки, както и да притежава имоти на свое име. Новината идва доста изнедадващо - кариерата на Белъми бе достатъчно дълга и в престижни клубове, за да се предполага, че е припечелил добри пари от нея. А и не е имало скандали около него със зависимост от хазарт или алкохол, който изостави преди 10 години.

Тогава го хванаха да шофира на няколко бири и се раздели с книжката си за 6 месеца. До дни ще му отнемат и притежавания от него фитнес в Кардиф, тъй като данъчните му задължения растат.

Но как се е стигнало до там човек, за когото се предполага, че е милионер, да е банкрутирал толкова скоро след края на кариерата му (игра до 2015-а)?

"Дължа над 1 милион лири за такси и данъци - призна Белъми в изповед пред подкаст на Острова. - През последните 5-6 години живея на ръба, минаваха ми дори мисли за това да сложа край на всичко... Не бе изключено и да ме вкарат в затвора, дори не знам как ми се размина.

Живея без никаква цел, добре, че имам работата си (той е асистент на мениджъра на лидера във втора английска лига Бърнли, който ще играе в елита със сигурност от идния сезон - б.р.). Не мога да притежавам нищо, не мога да си купя нищо на мое име. Животът ми е на пауза. Бил съм голям наивник... Взеха ми всичко. Ако се заобиколиш с грешните хора, очевидно нещата трудно могат да бъдат контролирани.

Знам, че хората са свикнали да слушат такива неща от хора, които са загубили всичко в залагания и пиене. Не съм стъпвал в пъб от - Господ знае колко време. Не съм залагал никога в живота си, а наркотиците опитах за последно като тийнейджър. Казах, че не съм залагал, но не е точно така. Заложих, но на хора. И те са ме излъгали.

Съветът ми към хората във футбола е - внимавайте с кого работите, на кого поверявате делата си. Проверявайте всичко. Аз съм оставил твърде много неща на други хора и сега си получавам заслуженото."

Според медиите в Уелс, Белъми е претърпял първи сериозен удар през 2012-а, когато се е разделил със съпругата му Клер, майка на трите им деца. Голяма сума е отишла по нейните сметки, както и внушителни ежемесечни такива по издръжката на децата.

Други ключови моменти от банкрута са били плащания, извършвани в аванс от агенти, оторизирани от играча. Те са се оказали невъзможни за обезпечаване от доходите му в един момент, но той дълго не е знаел за това.