Жребият за Мондиал 2022 ще стане ясен тази вечер, когато в 19 ч започва церемонията в Доха. Тя ще се предава по БНТ 3, а въпреки неучастието на самия турнир на футболния тим на България, страната ни ще е доста богато представена в столицата на Катар.

Като споменем само делегацията на БФС, воглаве с президента Борислав Михайлов, както и още поне 7-8 ръководители и приятели около родната централа, пътували за мачовете с Хърватия и домакините, жребия и конгреса на ФИФА, ще се окаже, че имаме една от най-сериозните групи представители, особено пък на некласирала се за Мондиала държава.

Извън това, в залата сред близо 2000 гости днес ще е Христо Стоичков - най-големият играч в българската история. Голмайсторът на световно първенство и носител на "Златната топка" е в Доха от дни.

А на сцената за самото теглене, косвено България също ще има представител, макар и самият той едва ли би се гордял, ако това е асоциацията на неговото присъствие там. Легендарният Лотар Матеус, който води нашия национален отбор в края на първото десетилетие на новия век, ще е една от фигурите за подреждането на топките от урните.

Световният шампион като играч с Германия се видя и с един от хората от БФС в Катар - неговия стар приятел Михаил Касабов. Останалите едва ли са били възхитени от перспективата да го срещнат, Матеус написа достя стряскащи неща в автобиографията си, които представят не в най-добра светлина родния футбол и най-вече неговите ръководители.

До Лотар ще е и митичната фигура Бора Милутинович, който е нещо като пионер и посланик №1 на футбола в региони, където играта проходи най-късно на високо ниво. Сърбинът е единственият, водил пет различни отбора на пет поредни Мондиала: Мексико (1986-а), Коста Рика (1990), САЩ (1994), Нигерия (1998) и Китай (2002).

Бора е на 77 години и ще е в Катар в края на годината като гост на организаторите. Днес ще помогне за тегленето на жребия.

Няколко представители и на останалите континенти ще се включат в церемонията. Джей-Джей Окоча, зрелищният лидер на нигерийския отбор, за който не е особено приятно да си спомняме (от 90-те, когато ни биха на две поредни световни), Али Даеи - иранският голмайстор с над 100 попадения за страната му, както и алжирецът Рабах Маджер, който пък вкара прочутия гол с петичка на финала на Купата на шампионите, донесъл победата на Порто над Байерн с 2:1 (1987 г.). И Океания ще има представител - Тим Кейхил, легендата на Австралия.

Урните са ясни, както и 29 имена на финалисти за жребия. Още три ще се разберат през юни, когато са последните плейофни мачове за трите останали места. Те са:

Австралия - ОАЕ/победителят срещу Перу.

Коста Рика - Нова Зеландия

Шотландия - Украйна/Победител срещу Чехия.

Мондиал 2022 е първият, който ще е през зимата за нас, европейците - от 21 ноември до 18 декември.