Бишият оперативен директор на УЕФА Шарън Буркхолтер-Лау обвини европейската футболна централа, че е представила неверни данни в доклада си за скандалния финал в Париж от Шампионската лига между Реал и Ливърпул през 2022-ра.

Стотици фенове бяха бити от полиция, недопуснати на стадиона с редовни билети, атакувани със сълзотворен газ и нападани от местни банди в квартала със съмнителна репутация Сен Дени на френската столица.

УЕФА дълго отказваше да поеме вина за инцидентите, като сочеше проблемите в местните полицейски власти, както и в поведението на привържениците. Впоследствие все пак, макар и неособено охотно, дойдоха и признания за грешки в организацията, както и уволнения на отговорни за това хора.

Но разкритията на Буркхолтер-Лау хвърлят напълно нова светлина около събитията и това как УЕФА е опитала да покрие нещата, за да защити някои от най-близките съратници на президента Александър Чеферин.

Бившата директорка определя инцидентите като "изключително сериозно" и такива, които "по чудо не завършиха с човешки жертви".

Тя обяснява, че Желко Павлица - словенец, лично назначен в УЕФА от сънародника му Чеферин, е бил отговорен за отдела по сигурността за финала. Той е бивш охранител със съмнителна репутация в родината му, назначен на високата позиция лично от президента.

"УЕФА излъга в доклада си за събитията - казва в съобщение, разпространено чрез големи европейски медии бившата шефка. - В него се твърдеше, че парижката полиция е действала извън договорките на срещите с отдела за сигурността на УЕФА.

А това няма как да е вярно, след като Павлица и неговите хора изобщо не дойдоха на тези срещи. Имаше четири такива в седмиците преди мача, но те не дойдоха на нито една. Те не направиха никакъв план и стратегия за това как ще бъде организиран охранителният режим около стадиона, предвид особеностите на квартала.

Самият Павлица бе постоянно във ВИП зоната вътре на стадиона, докато се случваха инцидентите отвън. Той предпочете да дойде заедно с президента Чеферин, около час преди началото на мача, въпреки че един шеф на охраната с толкова важни отговорности, трябва да е на стадиона около 15 ч в деня на срещата.

След събитията от Париж, Чеферин и вицепрезидентът на УЕФА Теодоридис предупредиха, че отрядът по сигурността трябва да бъде "предпазен" от критиките и обвиненията. Това няма как да се случи, при условие, че те носят основната отговорност. Вместо това се прехвърли вина към отдела по операциите, който нямаше пряко участие в организацията за Париж, както и към местните власти.

В месеците след кошмарните събития около онзи финал, доста хора бяха преместени на други постове из УЕФА, за да бъдат покрити. Включително Павлица, който пак е в някаква роля, постоянно е до Чеферин при пътуванията му, но вече поне официално не е шеф на отдела по сигурността за важни събития."

Самата Буркхолтер-Лау е напуснала УЕФА след финала тази година в Истанбул между Манчестър Сити и Интер. Тя работи за централата почти две десетилетия, като от 2019-а е на отговорната позиция директор на операциите.