Легендата на германския футбол Филип Лам се разграничи от предстоящото Световно първенство в Катар и заяви, че няма да пътува с делегацията на страната си, или като фен.

Световният шампион от 2014-а е турнирен директор на Евро 2024, което ще се проведе в страната му, но е силно критичен към избора на Катар.

Бившият капитан на Байерн (Мюнхен) и Германия се изказа остро по този въпрос.

"Човешките права трябва да са важен аргумент при избирането на страна домакин. Ако някоя държава е с най-лошите показатели в това отношение, започваш да се замисляш по какви критерии тя е била избрана", заяви Лам.

През последните години след избора на Катар се тиражираше постоянна информация за нарушаване на човешките права на работниците, които строят стадионите. Съобщаваше се и за много смъртни случаи.

Освен това домакинството на Катар предизвиква притеснения в хомосексуалните фенове и като цяло всички представители на LGBTQ обществото.

Освен това Лам не вижда защо е нужно да се избира толкова малка на територия страна за домакин.

Той призова германските играчи да са по-критични към предстоящото Световно, което ще започне на 21 ноември. Според него, ако си футболист, не може да си безучастен.