Борислав Михайлов - президент на родния футбол в оставка, за първи път застана пред медиите след сътресенията, които разтресоха спорта ни в последната седмица. Преди днешното заседание на Изпълкома, той коментира своята оставка, както и мотивите за нея. 

Михайлов заяви, че организационно и финансово, родният футбол никога не е бил по-добре. Той също така на няколко пъти повтори, че не носи абсолютно никаква вина за спортно-техническите издънки на тима.

Управлявалият 14 години президент също така отклоняваше въпросите, дали оставката му е дошла само и единствено заради призива на Бойко Борисов.

"Знам, че не съм обичан в България, но какво да направя. Трябва да е точно обратното заради всичко, което съм направил.

В България никой не харесва успелите, а аз съм именно такъв. Не съм се отказал заради виковете "оставка". Те може да са насочени към мен, може и към треньора.

Към мен са насочени скандиранията "Боби Михайлов, п*****т" - това показва, че съм недолюбван.

Може би не ме харесват, защото правилата се спазват.

14 години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може и да съм омръзнал на хората, въпреки подкрепата на футбола.

Напоследък се случиха много неща, имаше и много напрежение около футболния съюз, не че аз имах вина, но реших, че е време да подам оставка.

Аз за загубата с 0:6 вина нямам, докато бях вратар никой не ми е вкарвал 6 гола. Повтарям, че за слабите резултати нямам абсолютно никаква вина. Просто идва момент, в който на човек му писва.

Не е вярно, че не съм искал да подавам оставка. Първоначалното ми решение беше окончателно, подадох си оставка.

Със сигурност имам вина някъде. За 14 години не може да не съм сбъркал. Но състоянието на футбола не е само националния отбор. Това е финансовото състояние, инфраструктурата и т.н.

Правени са ни 14 финансови ревизии, всички без забележки. Финансовият резерв е над 5 милиона лева

Футболът никога не е бил в по-добро състояние - управленски и финансово. Чисто спортно-технически не търсете в мен вина. Играчите от клубовете като дойдат тук, не могат за една седмица да се научат да играят.

Това, че Бойко Борисов ми е поискал оставката, не е обвързано с темата на разговор. Прочетох изказването на премиера на сутринта, но моето решение няма нищо общо с това. Не съм променял решението си през деня.

Не мога да коментирам инцидента (от понеделник вечер на стадион "Васил Левски" - б.р.). Не зная дали е организиран или не, но със сигурност БФС няма роля в него. Ние работата си я свършихме. Голяма роля изигра и Англия с всички тези писаници. Знаете, че неслучайно изпратих две писма още преди мача, с които помолих за по-умерен тон.

Темата за черното тото се говори вече 15 години. Всички сигнали са предадени на прокуратурата. В България няма нищо доказано. Съмнения е имало, но няма нищо доказано. Сигналите намаляват през годините. Аз съм убеден, че в България "черно тото" няма. Който не вярва, нека докаже противното.

Не съм длъжен да се обяснявам на никого. Нося отговорност само и единствено към тези около 600 делегати, които ме избраха за президент.

Не зная какво следва оттук нататък за БФС. Има Изпълком, те ще решат. Може би грешката ми беше, че търпях прекалено много, бях прекалено добър с всички.

Какво следва в личен план ли? Сега ще си ходя на риба и лов. Не се чувствам предаден. Не зная дали ще остана във футбола, ако въобще мисля за футбол след време.

Цялата тема с расизма е доста деликатна. Нещата определено бяха преекспонирани. Виждали сме доста по-сериозни проблеми в това отношение, създаде се по-голяма шумотевица отколкото трябва.

Не може да чуеш 4-5 души да отправят расистки обиди от общо 25 000 души и да спираш мача

Със сигурност имаме проблем с расизъм и футболно хулиганство, но далеч не е най-сериозният в Европа.

Проблеми имат всички съседни държави, дори и Англия.

Нападнаха ме и за вратарското правило(вратари извън ЕС нямат право да играят у нас - б.р.), но то бе прието, защото наистина имаме вратарски проблем, а не защото синът ми не играе. Посочете ми 5 български вратари в нашето първенство. Не можете, нали? Това правило няма нищо общо със сина ми.

Михайлов завърши пресконференцията, като благодари на всички присъстващи за 14-те години съвместна работа.

На заседанието, което сега започва, се очаква да бъде посочен заместникът му. Фаворит е първият вицепрезидент Йордан Лечков, който от своя страна ще задвижи процедурата по подготовка на извънреден конгрес за избор на постоянен нов шеф на БФС.