Спортната Суперлига, която буквално взриви мира в европейския футбол преди 3 години и бе остро осъдена от УЕФА, все пак ще се състои. При това - именно под юрисдикцията на европейската централа.

Информацията е на авторитетното испанско издание El Pais, което се позовава на свои източници в УЕФА и в двата местни гранда Реал и Барселона.

Идеята на ведомството на Чеферин е този път Суперлигата да бъде реализирана в партньорство с континенталните грандове, за да не се стига до напрежение. Което е абсурдно, защото именно европейската централа обяви само преди година, че "идеята за Суперлига е мъртва и не трябва този въпрос да се дискутира",

"Революцията на УЕФА е в ход: Европейската футболна федерация с най-мощните клубове работи върху създаването на Суперлига с три групи, с много повече предизвикателства и възможност за преместване на мачовете през уикендите", пише изданието.

Припомняме, че заради атаката срещу Суперлигата форматът на Шампионска лига вече е променен, за да посрещне най-богатите, които все още чакат становището на Съда на ЕС за монопола на УЕФА. Хората от Нион сега искат да предотвратят всичко това, така че в сътрудничество с Европейската клубна асоциация (ЕКА) те започнаха разработването на собствен проект.

Ако се вярва на El Pais, УЕФА е поела инициативата да бъде организатор на такова мощно състезание на най-добрите, което да започне най-рано през 2027 г.

Очаква се надпреварата да бъде с 54 клуба, като в най-високото ниво ще са 18-те топ отбора на континента.

Суперлигата ще бъде класическо състезание и ще съдържа 34 кръга. Оттук идва и опасението, че някои мачове ще трябва да бъдат преместени за уикендите, но засега няма официална информация.