Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов се яви на изслушване пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание днес. Легендарният вратар изрази мнение, че няма как той и ръководената от него футболна централа да се превърнат в изкупителна жертва на провокатори, които са били част от платен протест.

"БФС и аз като негов президент не можем да се превръщаме в изкупителна жертва за това, че някой е организирал платен протест, въпреки тревожените сигнали, а трети е планирал ексцесии с цел да прехвърли вината върху нас", така започна той изказването си във връзка с безредиците по софийските улици, съпътствали квалификацията между България и Унгария за Евро 2024 миналата седмица.

"Недопустимо е да се търси вина от БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста. Отговорност би трябвало да се търси от организаторите на протеста и институцията, която е позволила преовеждането му, въпреки всички сигнали за масови безредици, както и от провокаторите, които публично подстрекаваха футболните фенове", добави той.

Както Михайлов, така и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, многократно подчертаха, че не българската централа, а европейската такава в лицето на УЕФА е настояла за провеждането на мача без публика.

"УЕФА наказва за нахлуване на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача. Организираме мач, в който трябва да сме сигурни за сигурността и безопасността на хората, на футболистите и всички служители. Свастиките не са толкова опасни, защото за тях наказват с глоба. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи", продължи Михайлов.

Снимка: БТА

Шефът на родния футбол подчерта, че цялата хронология на комуникацията между БФС и УЕФА е била представена на Комисията, започвайки с преместването на срещата от София в Пловдив, преминавайки през вариант Кърджали и връщането на мача в София.

"Цялата комуникация идва от сведения от компетентните органи в България, от фейсбук страници, от изследване на проблемите за сигурността на този мач от страна на УЕФА. Очакваха се над 3500 фенове от крайнодесни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите като футболен съюз", сподели още Михайлов.

A след това отказа да отговаря на въпроси, свързани с потенциален Изпълком на БФС и евентуална негова оставка, заявявайки, че не смята да се превръща в жертвено агне.