Международната федерация по борба (UWW) не допусна до участие на Световното първенство 26 състезатели и треньори от националните отбори на Русия и Беларус. Двата тима са заявили общо 235 души за шампионата, съобщиха от централата.

"235 души от Русия и Беларус преминаха щателни проверки на миналото и на социалните мрежи. Списъкът включваше спортисти, треньори и членове на щабовете. От 235 души, преминали проверката, на 26 души е отказан достъп или поради активна подкрепа на военните действия, или поради потвърдена принадлежност към въоръжените сили или агенциите за национална сигурност", се казва в съобщение на UWW.

Световното първенство ще се проведе в Белград от 16 до 24 септември. През април UWW разреши на руските и беларуски спортисти да се състезават с неутрален статут.

Руски и беларуски спортисти няма да се състезават и на Азиатските игри през 2023 година в Китай, съобщиха за ТАСС от Международния олимпийски комитет (МОК).

"Концепцията за участие на спортисти с руски и беларуски паспорти в Азиатските игри през 2023-а, както беше обсъдена на олимпийската среща на върха през декември 2022-а, беше проучена, но се оказа неосъществима по технически причини", казаха от МОК.

Азиатските игри ще се проведат в Ханджоу от 23 септември до 8 октомври.