Британският гражданин Али аса Ахмад е арестуван в Абу Даби заради това, че е носил екип на Катар на мач по време на турнира за Купата на Азия. 26-годишният запалянко е от Уулвърхемптън в Англия, но е бил в ОАЕ в дните на надпреварата през януари като турист.

След мача Катар - Ирак на 22 януари Ахмад е бил атакуван от местни жители, които го ударили и свалили екипа на катарския отбор, който той носил. Британецът е подал оплакване в полицията, където реакцията обаче била... да задържат него.

Оказва се, че запалянкото е нарушил закон, който забранява на всеки в ОАЕ да "показва симпатия към Катар под каквато и да е форма". Разбира се, британецът не е знаел за него. Такъв закон наистина има и той е в унисон с политиката на тотално замразяване на отношенията, наложено от Емирствата към Катар.

Ахмад може и да влезе в затвора, но вече 15 дни не знае каква ще е съдбата му. Той има двойно гражданство - суданско и британско.

"Полицията е поискала медицинско заключение и то е, че жалителят е причинил сам травмите си, не е имало нападение срещу него", гласи обяснението на посолството на ОАЕ в Лондон, откъдето е поискана реакция.