Световният медиен гигант CNN не остана безразличен към случващото се в българския футбол и само няколко дни след протестите, превърнали се в безредици по улиците на София, съпътствани от брутално полицейско насилие, излезе с материал по темата. Той е посветен на Димитър Бербатов, който вече доста време се опитва да донесе промяна и е противник №1 на президента на БФС Борислав Михайлов и сегашното ръководство на централата ни.

"Българският футбол е в сериозна криза и сякаш е замръзнал в 90-те години на ХХ век. Под ръководството на част от славния отбор, завършил четвърти в света през 1994-а, националите на страната не са се класирали за голямо първенство от 2004 година насам", анонсират от CNN в началото на материала си и допълват, че Михайлов е бил привикан от прокуратурата.

Ситуацията е описана в детайли, започвайки от това, че бившият вратар е бил капитан на Мондиал 1994, а след това е застанал начело на БФС през 2005-а преди да се оттегли през 2019-а, но след това да се върне през 2021-а. Тогава именно Бербо бе другият кандидат, но не успя да спечели след скандали на Конгреса.

"Може да прозвучи лично, но не е. Става дума за системата, която ръководи футбола ни и която очевидно не работи. Това, че не сме се класирали вече 20 години, показва как точно се случват нещата. Това са сигнали, че нищо не е наред", разказва Бербатов в студиото на CNN и добавя как на въпросния Конгрес преди две години Боби е спечелил, макар да е имал един глас по-малко от необходимата му за това бройка.

Някогашният голмайстор на националния ни отбор и Манчестър Юнайтед допълва, че са подадени сигнали към ФИФА и УЕФА, защото по този начин не се работи.

"Ако нещата се случват правилно, то тогава няма проблем. Но когато очевидно не е така - трябва всички да бъдат алармирани, за да се види какво точно се случва. Говорих няколко пъти с президента на УЕФА, който определено е разтревожен от случващото се. Моята отговорност е да сигнализирам и да дам доказателства за думите си. Всичко, което казвам, съм казал и на ФИФА, и на УЕФА. УЕФА има някакъв интерес, а от ФИФА има просто тишина", споделя още той в интервюто си.

Бербо продължава с това, че репутацията му определено има тежест в битката, но името му определено не е всичко. Според него футболът ни е "замразен" и още се намира в 1994 година.

"Може би 98 или 99% от футболната общност са зад нас. Няма да се предадем. Желанието ни е толкова силно, колкото и когато започнахме. Защото когато виждаш, че случващото се е нечестно, ще се борим до последно", категоричен е Бербатов.

От CNN са потърсили и БФС за коментар, като са получили в отговор следното - "Президентът и управлението на Българския футболен съюз са избрани честно. А фактът, че г-н Бербатов продължава да се представя като кандидат-президент, предвид това, че няма насрочени президентски избори, е абсурден".

От ФИФА са отказали да отговорят, а от УЕФА не са пожелали да коментират разговор между Бербатов и президента Александър Чеферин.