Ден 16-ти на световното първенство узакони местата на Бразилия и Хърватия в четвъртфиналите, като вече е ясен скелетът на последната осмица.

Шест от отборите са известни, утре ще имаме и последните два. Чакаме Мароко - Испания и Португалия - Швейцария да определят кои ще са те, а ако видим победи на испанци и португалци във вторник, съставът на тези четвъртфинали ще е до болка познат. Там вече имаме Англия, Франция, Аржентина, Нидерландия, Бразилия, Хърватия...

Но така е на Мондиали, откакто свят светува. Времето за сензации в Катар май изтече.

В 17 часа днес видяхме как Япония направи поредния си страхотен мач на първенството и бе близо да прати у дома вторите в света - хърватите. След 120 минути, в които азиатците поведоха с гол на Маеда, преди опитният Перишич да изравни през второто полувреме. И се стигна до дузпи, а това е специалност, в която хърватите са се дипломирали с отличие, имат не магистърска, а докторска степен.

Те стигнаха полуфинал преди четири години на Мондиал 2018, печелейки две серии дузпи срещу Дания и Русия. Днес отново не трепнаха - три спасени удара от Доминик Ливакович, три вкарани удара от четири на "шахматистите" и - четвъртфинал.

Снимка: Getty Images

Ако японците бяха спечелили, това щеше да е най-невероятната азиатска футболна приказка, вероятно надминаваща полуфинала на Корея от 2022-ра. Да победиш Германия и Испания в групата, а после да елиминираш втория в света... Но не се случи.

Поклон за представянето на японците (на основната снимка именно такъв прави към публиката селекционерът им Мориасу).

И за корейците аплаузи, макар днес да не успяха да затвърдят впечатленията от трите мача в групата. В 21 часа гледахме и втория двубой за деня, в който Бразилия мина като танк през азиатците - 4:0 до 36-ата минута, за да бъде оформено крайното 471 в 76-ата. Разликата в класите бе твърде очевидна, а когато селесао е в такова настроение, тежко и горко на всеки противник.

Снимка: Getty Images

Но азиатските футболни тигри не се посрамиха в Катар. Друг е въпросът, че въпреки видимото им израстване, те още не са на нивото на грандове в играта с огромен опит и ноу хау, когато стане време за елиминациите. Те са бойното поле на "старите пушки" - къде като традиции (както са Бразилия и Аржентина), къде като играчи на терена и рутината им от хиляди изиграни важни мачове (хърватите). Но е факт - нищо чудно на четвъртфиналите да видим само сериозни имена, без изненада.

И ако португалци и испанци го направят във вторник, ще се окаже, че 8 от 10-те топ фаворита преди старта на турнира оформят последната осмица (без Белгия и Германия). Изненадите ще бъдат прибрани в шкафа със спомените от груповата фаза.

Програма за вторник:

17 часа Мароко - Испания (БНТ 1 и БНТ 3)

21 часа Португалия - Швейцария (Нова и Диема спорт 3).