Третият ден от Европейското първенство по футбол ни подари нови три страхотни мача.

В действие днес за първи път видяхме соченият за голям фаворит тим на Англия, който се изправи срещу Сърбия. В тази група също бе дуелът между Дания и Словения, а всичко започна в Хамбург с мача между Полша и Нидерландия.

Ден, в който двама герои излязоха на сцената - Ваут Вегхорст и Кристиан Ериксен, а когато всички се приготвиха за шоуто на "Трите лъва", то такова нямаше.

Но да проследните деня хронологично, защото днес Евро 2024 бе белязано и от неприятни събития извън футболните терени.

Докато светът се удивляваше на над 50-те хиляди нидерландци, които заляха улиците на Хамбург, то властите съобщиха, че полицията е простреляла мъж с брадва. По-късно стана ясно, че агресията на въпросния човек е била насочена именно към органите на реда, като на този етап не става ясно дали той е бил част от феновете на Евро 2024.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО >>>

Колкото до самия двубой, там Нидерландия осъществи пълен обрат и победи Полша с 2:1, като десет минути преди края в герой за "лалетата" се превърна Ваут Вегхорст.

Снимка: Getty images

136 секунди след появата си в игра, нидерландският таран отбеляза победния гол с първото си докосване. Страхотната му ефективност е засвидетелствана от факта, че и последните му три удара на голям форум са били голове.

По-късно в Щутгарт дойде време и за мача между Словения и Дания, завършил наравно 1:1.

Големият герой в този двубой се казваше Кристиан Ериксен, който точно 1100 дни, след като срещна смъртта в откриващия мач на датчаните на Евро 2020, успя да се разпише на европейската сцена.

В 17-ата минута Ериксен се разписа. Сценарий като в приказка, която обаче не завърши добре за датчаните.

Снимка: Getty images

Ериксен и компания бяха наказани за твърде надменното си поведение през второто полувреме и така Словения изравни за крайното 1:1. Това бе и първото реми от началото на турнира.

Докато Дания и Словения мереха сили в Щутгарт, в Гелзенкирхен сърби и англичани се биха по улиците на града, оправдавайки опасенията, че това мачът с най-висок риск в груповата фаза.

Часове по-късно обче зрелище на самия терен нямаше, защото Англия записа една от най-икономичените си и безлични победи в последно време, успявайки да надвие Сърбия с 1:0.

Джуд Белингам откри с глава в самото начало, но общо взето с това се изчерпаха интересните моменти в този мач, в който единственият позитив за англичантие могат да бъдат само и единствено трите точки.

Снимка: Getty images