Осем отбора и днес се събудиха с мечтата за световната титла в Катар. Два от тях ще заспят довечера, знаейки, че тя е отлетяла. Предстоят първите четвъртфинали, а като скрит бонус, светът чака от тях да се роди една безсмъртна футболна класика.

Сякаш няма неутрален фен, който да не желае да гледа Бразилия - Аржентина на полуфинала, но има две "малки" пречки по пътя.

Хърватия и Нидерландия - две малки като размери и население европейски държави ще опитат да хвърлят в кошчето за боклук сценария.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ НА SESAME.BG

17 часа, Хърватия - Бразилия по БНТ 1 и БНТ 3

Фаворит №1 за титлата ще се изправи в петия си мач от Мондиала срещу вторите в света от миналото първенство. Хърватите не изумяват и не изтръгват опиянения и високи децибели от коментаторите с представянето си, но са традиционно ефективни, концентрирани и непреклонни пред препятствията. След 0:0 на старта с Мароко ги отписваха, а се оказа, че да направиш реми с мароканците на това първенство никак не е срамно.

После същият резултат срещу Белгия ги класира от групата.

Преди 8 години хървати и селесао откриха Мондиала в Бразилия, като не мина без скандал. При 1:1 бразилците получиха дузпа 19 минути преди края при изключително дискусионни обстоятелства, а Неймар вкара.

В добавеното време Оскар довърши европейците за 3:1, но в никакъв случай те не бяха прегазени, дори надиграни.

Тогава Неймар бе атакуван остро от хърватите за отношението му - доста надменно и неуважително към съперниците. А днес от онзи състав на "шахматистите" на терена ще са Деян Ловрен, Матео Ковачич, Лука Модрич, Иван Перишич, Марсело Брожович... Ней също ще играе в златисто.

Имат и още една среща на Мондиал през 2006-а, отново изключително равностойна, решена в полза на Бразилия с миг гениалност на Кака - 1:0.

Селесао няма право на грешка и е фаворит в мача, естествено. Страната май вече мисли за полуфинала с Аржентина, но...

21 часа, Нидерландия - Аржентина по Нова и Диема спорт 3

Тези тимове са се срещали далеч по-често на световни първенства, като мачовете винаги са паметни. Имат и финал през 1978-ма, а преди 8 години в Бразилия дузпите пратиха аржентинците на финал именно срещу "оранжевите". И пак тогава със селекционер Ван Гаал, както е и днес.

На турнира Лео Меси и компания са подкрепяни от 30-35 хиляди във всеки мач, страната не спи, не яде, не работи и чака в някакво състояние на транс титла. Чака, разбира се, и полуфинал с Бразилия. И там, както и в Рио, се говори за този мач, сякаш е нещо неизбежно.

А някой питал ли е "лалетата"?

Техният лидер Върджил ван Дайк припомни:

"Ние не сме фаворит, но не сме и случайно на четвъртфинал. Журналистите обичат да създават заглавия, чета как играем само срещу Меси. Но това е мач на два силни отбора, не аз срещу него или ние срещу него. Ще победи отборът, който играе по-добре като такъв, а не единиците. Дотук това отношение ни помагаше, няма да го променяме."

И тук фаворит на букмейкърите има, но далеч не толкова изявен.

Те изобщо не смеят да отпишат Нидерландия, както очевидно са направили с Хърватия.

Мечтата на близо 50 милиона аржентинци и над 200 милиона бразилци обаче минава през отместването от пътя на две "малки" европейски камъчета.

Хървати и нидерландци нямат нищо против да развалят партито.