Четвъртък, 1 декември. Първият ден от последния месец на годината, която видя и все още се наслаждава на уникалното световно първенство в Близкия изток, посред европейската зима.

И днес ще се стягат багажи, ще има сълзи и от радост, и от мъка. Четири мача в програмата ще определят кой отива на осминафинал, който поема към летището в Доха и оттам - за дома.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ - НА SESAME.BG

Ето какво предлага програмата:

17 ч, група F

Канада - Мароко (БНТ 1 и БНТ 3)

Хърватия - Белгия (Диема спорт и Диема спорт 3).

Канада отпадна от играта с двете си загуби и днес ще опита само да затвърди много добрите впечатления, които остави въпреки тези поражения. Един отбор, не слаган в сметките от никого, пренаписа историята си на Мондиали с първи гол (при 1:4 от Хърватия), надигра белгийците (загуби с 0:1) и се представи като модерен, научен, но не достатъчно опитен тактически тим. Срещу тях е Мароко, който пък играе за класирането си и е на косъм от целта. Отборът от Северна Африка има 4 точки и голова разлика 2-0, още не е допуснал гол, а игра с двата най-фаворизирани тимове в групата - 0:0 с Хърватия и 2:0 над Белгия.

Точка стига на мароканците за място на осминафинала, без да зависят от другия резултат. Победа ги прави първи в групата, ако е с гол по-убедителна от тази, която евентуално постигнат хърватите. Ако Мароко спечели, а другият двубой завърши без победа на "шахматистите", отново този тим е първи. А ще се класира дори и при загуба, ако Белгия не победи.

Белгийците имат нужда само и единствено от трите точки. Всякакъв друг изход ги изхвърля от Катар. Но пък при победа са сигурен осминафиналист. Хърватия се класира с реми, може да е първи в групата при победа (ще е решаваща головата разлика, ако Мароко също бие), но поражение изхвърля вторите в света - освен, ако Канада не победи африканския представител (и пак ще се гледа голова разлика между хървати и мароканци).

Естествено фокусът е върху европейския дуел, който е "или-или" за двата тима - втори и трети от последния Мондила.

21 ч, група E

Япония - Испания (БНТ 1 и БНТ 3)

Коста Рика - Германия (Нова и Диема спорт 3).

Тук ситуацията е доста заплетена, а нито един отбор не се е класирал. Нито един не е и отпаднал и сценариите, които можем да имаме около 23 часа наше време, са доста.

Японците са с три точки и голова разлика 2-2, а испанците - с 4 т. (8-1). Костариканците имат 3 т. (1-7), а германците са с 1 т. и голов баланс 2-3.

За "самураите" победа ще означава първо място в групата, тъй като не може да се очаква Коста Рика да бие Германия със 7 гола, някак не е реалистично. Реми праща напред японците, ако в другата среща също се получи равенство или, ако Бундестима бие с не повече от 1 гол разлика, а равенството на азиатците е с достатъчно голове, за да даде аванс в баланса пред германския (и двата ще са равни).

Испания се класира първи в групата с победа, а ремито също гарантира осминафинал, но не е ясно на кое място. Испанска и германска победи ще означават първа позиция за Ла Роха, както и реми в другия мач. Ако обаче Коста Рика победи, ремито ще стигне на Испания само за второ място.

Германия няма алтернатива освен победата. Иначе отпада. Точно такъв бе случаят и преди 4 години, на Мондиала в Русия, когато победата бе задължителна в третия мач от групата - тогава с Корея, но се стигна до провал и 0:2.

Ако спечели с 1 гол обаче, Бундестима пак ще трепери - дори реми в другия двубой може да го изхвърли, а японска победа го праща със сигурност зад борда.

Ако азиатците бият Испания, на германците трябва успех със 7 гола или толкова, че да минат Ла Роха по голова разлика (сега са 2-3 и 8-1 съответно). Което е сериозна мисия.

Коста Рика се класира с победа, а и равенство може да стигне - ако испанците спечелят другия мач. При загуба тимът отпада със сигурност.