Прехвърлянето на собствеността на ПФК "Левски" АД се превърна в подхвърляне, след като акциите на дружеството бяха джиросани на името на премиера Бойко Борисов, а той категорично отказа да ги приеме. Така бъдещето на клуба остава неясно.

В същото време документите, разпространени от компанията на Васил Божков - "Нове АД", дадоха изненадващ отговор на друг въпрос:

Кой е бил собственик на футболния клуб след напускането на Тодор Батков преди повече от 5 години?

Публично известни са ролите на адвокат Александър Ангелов, бизнесмена Спас Русев и вицепрезидента на "Нове АД" Георги Попов, но днес разбираме, че макар и в рамките само на едно денонощие - от 20 до 21 февруари 2019 г. собственик на клуба е бил лично Васил Божков.

Още по-интересно изглежда името на предшественика му - Христо Йовов. Бившата футболна звезда и настоящ член на УС на Българския спортен тотализатор е притежавал мажоритарния пакет от акции в продължени на точно 23 дни - от 28 януари до 20 февруари 2019 г.

Хронологията на събитията доказва още нещо. На 10 май Константин Папазов обявява, че по-рано същия ден в телефонен разговор Васил Божков е обещал, че ще му изпрати акциите по куриер. Документите обаче са категорични, че баскетболният треньор е бил излъган. Два дни по-рано - на 8 май, акциите вече са били джиросани на името на премиера Борисов. Тази сутрин те се озоваха в ръцете на журналиста Сашо Диков, който пък ги получил от човек на "Нове АД".

След отказа на Бойко Борисов да се разпореди със собствеността, спортният министър Красен Кралев обяви, че най-логично е те да преминат в ръцете на феновете. Единствен желаещ засега е именно един от най-изявените привърженици на "Левски" - Константин Папазов. По-рано днес той потвърди готовността да ги приеме, въпреки че определи случващото се като акт на "политическа игра".

Ето я и хронологията на собствеността на мажоритарния пакет от акции на дружеството ПФК "Левски" АД:

12 февруари 2015 г.
Тодор Батков прехвърля акциите на Александър Ангелов

29 август 2016 г.
Александър Ангелов прехвърля акциите на Спас Русев

28 януари 2019 г.
Спас Русев прехвърля акциите на Христо Йовов

20 февруари 2019 г.
Христо Йовов прехвърля акциите на Васил Божков

21 февруари 2019 г.
Васил Божков прехвърля акциите на Георги Попов

8 май 2020 г.
Георги Попов прехвърля акциите на Бойко Борисов

13 май 2020 г.
Акциите попадат в ръцете на журналиста Сашо Диков, към 11 часа съдбата им е неясна