С големи тържества в Барселона се готвят да отбележат 30-годишнината от историческата първа Купа на европейските шампиони, завоювана през 1992 година.

Тогава воденият от Йохан Кройф Дрийм тийм, част от който бе и Христо Стоичков, спечели с 1:0 на финала срещу Сампдория с гол на Роналд Куман.

Точната дата е 20 май, но празненствата вече започнаха.

Първото от тях бе организирано от фондацията "Приятели на Кройф", която събра отново на едно място почти всички от онзи велик отбор на Барса.

На събитието легендите се върнаха назад към онзи паметен финал и разказаха любопитки, а Христо Стоичков още в началото наруши протокола.

Камата грабна извадената от музея специално за случая купа и я подаде на бившия си съотборник Алесанко с думите "Ето, не се притеснявай да я прегърнеш, тя е твоя", пише "Мундо депортиво".

Това бе прието със смях от останалите, които припомниха на Стоичков за прословутата му целувка с Куман, когато двамата са на гребена на еуфорията след победата. "Беше една от най-сладките целувки в живота ми, не ти ли хареса?" - обърна се Камата със смях към нидерландеца.

Разбира се, стана дума и за емблематичните думи на Кройф към отбора, като точно преди излизането на терена той се обръща към всички с "Излезте на терена и се забавлявайте". "Ако трябва да съм честен, аз лично не си спомням това. Но той ми каза да следвам Манчини по целия терен, ако трябва и в тоалетната даже!", разказа с усмивка бившият защитник Мигел Анхел Надал.

Колкото до самия гол от фаул на Куман, който с бомбен шут вкара топката във вратата, Хосе Мари Бакеро също си припомни любопитка.

"Бяхме тримата зад топката - аз, Стоичков и Роналд. Коментираха и стигнахме до съгласие, че разстоянието е прекалено далеч, за да прехвърляме стената. Затова Куман се зае с изпълнението", сподели Бакеро.

Капитанът на онзи славен отбор също разказа впечатленията си от Кройф. "Той беше специален човек. Можеше вечерта да те покани у дома на вечеря, лично да ти опече хляб и да ти налее вино, а на другия ден на тренировка да се държи с теб като с непознат и да ти счупи главата, ако не изпълняваш правилно някоя задача".

На събитието бе и Пеп Гуардиола, за когото този финал е бил един от нах-тежките му мачове като футболист.

"Беше изключителна битка. Субисарета правеше невероятни спасявания, а Роналд вкара този изключителен фаул. Те ни спасиха кожите. Останалите просто давахме най-доброто от себе си, но беше невероятно трудно. И двата отбора бяха много силни, но разликата дойде в детайлите", спомня си Гуардиола.

Назад в спомените се върна и датската легенда Михаел Лаудруп, според когото "В историята на Барса имаше отбори, които бяха по-добри от нас, но не бяха печелили КЕШ и затова хората ни заобичаха толкова".

За финал всички отново изгледаха видео с ключовите моменти от паметния мач, а при кадрите, на които Стоичков целува купата, Камата не издържа и призна "Вижте ме, бях най-щастливият човек на света".

Снимка: Getty Images