Две легенди дадоха старт на бляскавия Тур на купата, който ще прати трофея от Мондиала по футбол в 51 страни в следващите месеци.

Обиколката е със специален самолет на ФИФА, като всеки фен ще може да я следи в реално време, а в отделните държави, където ще мине приза, и да я види на живо.

Бразилецът Кака и испанецът Икер Касияс стартираха събитието. И двамата са шампиони на планетата - Кака игра през 2002-ра в състава, който вдигна трофея за селесао, а 8 години по-късно Икер пазеше вратата на Испания при триумфа в Южна Африка.

Те участваха на пресконференция в Дубай, откъдето тази вечер тръгва купата.

Тя ще мине през всички 32 страни, които се класираха за Мондиал 2022 в Катар (три още не са ясни, но ще бъдат до края на юни, когато турът ще мине и през тях).

Също така трофеят ще стигне до всяка държава-домакин на първенство, която не се е класирала, като изключението е Русия - извадена от списъка за обиколката след събитията с инвазията в Украйна. Но Южна Африка, както и актуалният домакин Катар, са включени.

За съжаление няма името на България в листа с държави, които ще видят на живо златния приз, за който мечтае всеки футболист.

Той тежи 6,142 килограма, като на него две човешки фигури придържат земното кълбо. Уникалната купа е в сегашния си дизайн от 1974 г.