Италианската Серия "А" е поредното първенство, което натиска бутона за рестарт след дългата пауза, породена от Мондиал 2022. На Апенините отново ще гледаме клубни мачове днес, след като местнияt футболен елит ще предложи на феновете цели 10 двубоя в днешния ден.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК >>>

Несъмнено, най-горещата тема определено е случващото се в Ювентус. "Бианконерите" вече имат горчив опит от скандал, който доведе до изхвърлянето им от елита през 2006 година, а през настоящия сезон точно бяха набрали инерция, когато получиха нов подобен удар.

Преди паузата за световното "Старата госпожа" стигна до трето място в класирането благодарение на шест последователни победи, доближавайки се само на две точки от шампионa Милан, който e втори и изостава на осем от лидера Наполи.

Но проблемът в случая не са резултатите. Пречката отново, точно както и преди петнадесетина години, се простира отвъд пределите на терена.

Прокуратурата в Торино вече задейства няколко разследвания спрямо местния гранд, а това далеч не е най-лошото. Мерникът на Юве са вдигнали и от местната федерация, както и от УЕФА, откъдето също има разследвания.

Целият борд на директорите подаде оставки, като в това число влизат Андреа Аниели, който бе президент, и клубната легенда Павел Недвед, който бе негов заместник.

Оставката стана факт на 28 октомври миналата година. Аниели остава в историята като един от най-успешните президенти на Юве - за дванадесетте си години на власт спечели 9 поредни титли, пет Купи на страната, пет Суперкупи, както и пет поредни шампионски титли в женския футбол.

Снимка: Getty Images

Освен това бяха построени съоръжения, които са просто невероятни - JStadium, JMedical и JMuseum. В Европа липсваха успехи, след като два пъти бяха загубени финали на Шампионската лига (2015 и 2017), като това доведе до привличането на Кристиано Роналдо през 2018-а.

След неговия трансфер стойността на Юве достигна 1.7 милиарда евро, а сега е... едва 700 милиона.

Голяма роля за това изиграха и обвиненията, довели до кардиналните промени по високите етажи на клубното ръководство. Роналдо е един от играчите, за които се твърди, че е продължил да получава колосалната си заплата, макар да бе публично обявено, че голяма част от звездите на отбора са намалили възнагражденията си заради кризат по време на пандемията от COVID-19.

Разбира се, кой, ако не италианците биха могли да завъртят грандиозна финансова манипулация. Оказа се, че Юве плаща на играчите си разликата между предишната и новата, намалена заплата, под масата - в брой.

Това обаче по никакъв начин не убягва на местната власт и се оказа, че градската прокуратура в Торино разполага с... 14 000 страници с доказателства, свързани най-вече именно с въпросното фалшифицирано счетоводство.

На практика няма никакви спестени пари от въпросните "намалени" заплати, просто защото всичко е фиктивно.

Използват се специални разузнавателни средства, като един от записите е разговор между Аниели и Джон Елкан, който пък е шеф на "Ексор Холдинг Груп" - компанията, ръководеща клуба.

"Предприехме рискове, Борда бе наясно с корекциите, които сме направили", казва тогава Аниели.

"Да, но спортните ни директори прекрачиха всякакви граници", отговаря Елкан".

Друго сериозно обвинение, отвъд несъществуващите намалени заплати, е свързано с размяна на играчи, без да са включени пари. Като например Артур, който дойде от Барселона, а в обратна посока пое Миралем Пянич. И двамата играчи са оценени на по 75 милиона евро.

Колкото до "спестените" от заплати пари - Ювентус обявява, че играчите първо се съгласяват на намаляване на възнагражденията си, а после и на това да се откажат от заплатите си за четири месеца. И във финансовите отчети това води до уж спестяване на 90 милиона евро.

Което обаче така и не се случва, защото те не взимат пари само един месец, а останалите три ще им бъдат платени "на тъмно" по-късно. Спестени са 22 милиона, а не 90, както е обявено.

Снимка: AP/БТА

Ювентус продължава да дължи на Кристиано Роналдо близо 20 милиона евро по въпросната схема. Стига се дотам, че бившият капитан на клуба Джорджо Киелини е разпитван за случващото се.

От клуба, разбира се, продължават да отричат каквото и да било от обвиненията към днешна дата. Но заради финансовите манипулации са застрашени от сериозни финансови глоби, както и от реалната опасност, че могат да им бъдат отнети точки.

Дори се заговори за това, че ако от УЕФА също установят конкретни нарушения, Ювентус може да бъде изхвърлен от европейските клубни турнири.

А на терена нещата точно започваха да изглеждат добре за торинския гранд. Но в случая по-важното е случващото се извън игрището, като там нещата определено не са ок. Да не кажем кошмарни...