Европейските квалификации влизат в последните си 48 часа, а след тях ще имаме пълната картина на класирали се 21 отбора през пресявките. И ще чакаме последните три имена от пролетните плейофи.

Дотук са ясни 17 финалисти за Евро 2024:

Германия (домакин), Испания, Франция, Англия, Португалия, Белгия, Дания, Турция, Нидерландия, Унгария, Сърбия, Австрия, Албания, Румъния, Швейцария, Шотландия и Словакия.

Още четири тима ще вземат директни квоти днес и утре.

Ето какви "финали" предстоят за тях:

Понеделник, 20 ноември

Група С, 21:45 ч Украйна - Италия

Украинците приемат "скуадра адзура" в Леверкузен, като при победа изпреварват актуалния шампион на Европа и го пращат на бараж. Двата тима са с равни точки (по 13), но предимството в преките двубои е за италианците. Затова и реми им стига.

Който и да остане трети, има сигурна квота за плейофите през Лигата на нациите напролет. Мачът ще се предава по Диема спорт 3.

Група E, 21:45 ч Чехия - Молдова

Домакините са с 12 точки, а гостите - с 10. Победа за молдовците сензационно ще остави чехите на бараж, а за първи път в своята история бившата съветска република ще стигне до голямо първенство. Молдова обаче отпада, ако не победи в Оломоуц, защото няма достатъчен актив от Лигата на нациите за плейофи.

Група H, 21:45 ч Словения - Казахстан

И тук сметките не са сложни. Домакините са с 19 точки, а гостите - с 18. Победа на казахстанците ще е историческа, пращайки ги за първи път на финали на голям форум. Всякакъв друг резултат класира Словения на Евро 2024.

Любопитно е, че гостите ще са на бараж, дори да не бият довечера. Докато, ако допуснат поражение и останат трети, словенците отпадат. Нямат актив за плейофите.

Вторник, 21 ноември

Група D, 21:45 ч

Хърватия - Армения и Уелс - Турция

Мачовете са свързани. Хърватите трябва да победят Армения и нямат проблем. Те са с 13 точки, а уелският "дракон" има 11. Но и предимство от преките двубои, което значи, при евентуално изравняване на точките, Уелс изпреварва третите в света.

За този отбор само победа срещу вече класиралите се турци дава някакъв шанс, гарнирана с неуспех на Хърватия да бие у дома арменците, които не играят за нищо.

Който и да остане трети от двата конкурента, има гарантирано място на бараж.

Вече са ясни и 7 от 12-те отбори на баражите:

Люксембург, Израел, Финландия, Босна, Полша, Грузия, Гърция.

След последните мачове ще знаем и останалите, както и разпределението по урни и програмата за допълнителните минитурнири през март, след които и последните 3 квоти за Евро 2024 ще се раздадат.