ФИФА е взела решение да изхвърли Еквадор от Мондиала в Катар през тази година заради фалшив акт на раждане на защитника Байрон Кастийо, който не е имал право да играе в световните квалификации. Информацията е на Mundo Deportivo.

В момента се води разследване срещу еквадорската футболна федерация след сигнал, който беше подаден преди месец от Чили, който пък не успя да се класира.

От Чили твърдят, че имат неоспорими доказателства, че Кастийо е роден в Колумбия през 1995-а, а не в Евкадор, както пише на неговите официални документи.

Mundo Deportivo твърди, че ФИФА вече е взела решение да изхвърли Еквадор и че новината ще бъде обявена официално в следващите дни. В Еквадор твърдят, че това ще стане в петък.

Жалбата на чилийците се опира на 6 основни точки, като най-важната е, че играчът е с подменени документи е роден в Колумбия, с родители колумбийци, прародители колумбийци и няма никакво основание да играе за Еквадор. Регистриран е с тези документи едва през 2012-а в еквадорската ЕГН система, което прави миналото му още по-съмнително.

Решение за изхвърляне на Еквадор би дало надежда и на Италия за втори шанс за участие на Световното. Подобно нещо може да се случи, ако ФИФА реши да даде мястото на Еквадор на на отбора с най-висок ранкинг, който не е успял да се класира.

Припомняме, че южноамериканският тим беше изтеглен в Група "А" на Мондиала в компанията на домакина Катар, Сенегал и Нидерландия.

Правилата на ФИФА сочат, че ако играч е участвал в даден мач извън правилата, да се отсъжда служебна победа 3:0 за другия отбор. Такъв случай имаше с Боливия на квалификациите за Мондиал 2018-а, когато тимът включи в игра футболист, роден в Парагвай.

В момента националният тим на Еквадор е във Флорида, където ще играе контрола с Кабо Верде. В състава е и нападателят на ЦСКА Жорди Кайседо.