Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната.

Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис изпратиха съвместно писмо до Педро Роча, президент на управителния комитет на РФЕФ, изразявайки своята загриженост и в същото време настоявайки да получат повече информация.

Репортер на агенция Ройтерс е видял въпросния документ, като двете световни футболни структури са питали за естеството на обвиненията, както и кой е разследван. РФЕФ уволни и двама ръководители миналата седмица, за които каза, че са свързани с разследване за корупция в размер на няколко милиона евро.

Полицията вече претърси както офисите на Испанската футболна федерация, както и апартамент на вече бившия й президент Луис Рубиалес. Освен това, седем души бяха арестувани в разследване за корупция във връзка със сделка за милиони евро, касаеща преместването на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия. За тази сделка настояваше самият Рубиалес, като твърдеше, че от незабележим мач го е превърнал в супершоу с голям награден фонд. А самият той многократно е отричал да е извършил нарушение.

Също така в писмото се казва, че двете световни структури във футбола очакват подробни детайли какво предстои като следващи стъпки в разследването и какви действия се очакват.

Испания е един от домакините на Световното първенство през 2030 г., заедно с Португалия и Мароко, но местната федерация трябва да се справя с доста проблеми от друго естество.