ФИФА обяви наказанията на трима играчи от швейцарския отбор за "политически жестове и изказвания". И те са доста символични - глоби.

Гранит Джака и Жердан Шакири, които показаха с ръце двуглав орел - символът на Албания, след головете си във вратата на Сърбия (2:1) са глобени с по 10 000 франка. Съотборникът им Щефан Лихщайнер, който ги подкрепи в интервю след същия двубой, ще плати 5000 франка.

Шефът на сръбската федерация Славиша Кокеза и селекционерът на отбора Младен Кръстаич също са глобени с по 5000 франка за реакциите си в интервюта след скандалния мач.

Сърбите са наказани и с още 54 000 швейцарски франка за поведението на феновете им по трибуните на същата среща.

Наказанията след явните провокации и от двете страни с политически и етнически привкус, са доста меки. Особено при обявената "нулева толерантност" от ФИФА към вкарването на политически елемент във футбола, както и нетърпимост към жестове или изказвания, които нагнетяват напрежение около и на мачовете.

Очакваше се швейцарските играчи да бъдат лишени от права за един или два двубоя, което щеше да означава, че отборът ще е без лидерите си за решаващата среща с Коста Рика в групата.