ФИФА ще изплати общо $209 милиона на всички клубове, които са имали представители на Мондиал 2022 в Катар. Това означава, че общо 440 отбора от 51 различни страни ще получат финансови облаги заради участието на свои играчи на световните футболни финали в края на миналата година.

Първенството на планетата се състоя през ноември и декември 2022-а и в крайна сметка бе спечелено от Аржентина и Лионел Меси.

Общо 837 футболисти са били в Катар, а от ФИФА са подготвили по $10 950 дневно за всеки един от тях, без значение колко минути е изиграл даден футболист на турнира. Финалната сума ще бъде изплатена на клуба или клубовете, в които футболистите са били картотекирани в предходните две години преди Катар 2022.

Това означава, че ще има и български клуб, който ще получи облаги от това - става дума за Славия.

Причината пък се казва Надер Гандри. Тунизиецът бе част от националния отбор на страната си на Мондиала, а през сезон 2021/ 2022 изигра 13 мача като преотстъпен при "белите" от белгийския елитен Вестерло.

Най-печеливши от ситуацията са общо 46 английски клуба, които ще получат общо почти $38 милиона. Европейският шампион Манчестър Сити е №1 с общо $4.6 милиона, следван от Барселона ($4.5 милиона) и Байерн (Мюнхен) ($4.3 милиона).

Напълно логично, най-много пари след английските тимове ще получат отбори от Испания, Германия и Италия.