ФИФА отправи предупреждение към германските национали и федерацията на страната, след като играчите запушиха демонстративно устите си преди мача с Япония (1:2) в сряда.

Световната централа е написала писмо до шефовете на Германския футболен съюз, в което предупреждава, че няма да толерира подобни актове и демонстрации. Въпреки това наказание не се очаква да има, дори и под формата на глоба.

Просто не е нарушено никакво правило или разпоредба, които бяха стриктно описани преди старта на Мондиала.

Жестът с ръцете на устите на германците обаче има голяв отзвук в световните медии, като оценките са разнопосочни.

Според немския "Билд", това е "добра идея, но напълно недостатъчно" за случващото се в Катар.

Както и за забраната към отборите да се носят капитански ленти в цветовете на дъгата в подкрепа на LGBT общността.

Именно това бе прекият повод за протеста на Бундестима.

Английските медии хвалят жеста, а "Гардиън" пише, че "той ще остане в историята на световните първенства и ще има голям отзвук за години напред".

В същото време бившият национал на Германия Дитмар Хаман, анализиращ мача за канала ARD, изказа едно по-различно мнение:

"Не съм убеден, че това е правилното действие - каза някогашният полузащитник. - Решението за лентите бе, за да се уважи културата на страната домакин и аз съм ОК с това. Има други начини да покажем, че германците сме толерантни и отворени хора.

Освен това не ми хареса, че и на терена показахме неуважение и пренебрежение към японците. Затова и бяхме наказани..."

Хаман директно посочи като пример за последното действията на защитника Антонио Рюдигер (горе), който подигравателно тичаше като анимационен герой в една ситуация, показвайки колко лесно изпреварва японски нападател.

Беше неуважително и пренебрежително, но Рюдигер вероятно вече съжалява, че го направи, след като последни се смяха японците.

Случката стана вайръл в социалните мрежи - беше при 1:0 за германците, а в следващите минути мачът се обърна.