В Англия се задава буря, каквато Висшата лига не е виждала.

А вероятно и европейският футбол, който така и не успява (или няма особено желание) да се справи с проблема с напълно неравните условия за клубовете във финансов аспект. Докато Финансовия феърплей на УЕФА работи избирателно и основно с глоби, Висшата лига е на път да създаде казус, който ще отекне жестоко във футбола.

След като Евертън бе наказан сурово с отнемане на 10 точки от актива за нарушаване на лимита на допустими декларирани загуби за период от 3 години, сега идва ред на Челси, Манчестър Сити и вероятно Астън Вила. Като за първите два клуба санкциите могат да включат дори изваждане от състава на елитната дивизия на английския футбол.

Евертън получи своето наказание - а то е огромно и много сурово, за нарушение, което цифрово се равнява на 19.5 милиона английски лири.

Тези, в които са обвинени Челси и Сити, са далеч по-големи. И далеч по-сериозни, ако се вярва на това, което казват експертите по финансово-футболните дела на Острова.

Стефан Борсон, който е бил външен адвокат и съветник на Манчестър Сити в първите 7 години от ерата на шейховете в клуба (милиардерите от ОАЕ влязоха през 2008-а там), твърди:

"Видях наказанието на Евертън и съм изненадан. Това е дребно нарушение, особено на фона на тези неща, в които са обвинени Сити и Челси. А и Вила.

Санкциите срещу първите два клуба би следвало да включват пращане в по-долна дивизия, доколкото съм запознат с правилата на Финансовия феърплей на Висшата лига. А и с обвиненията към тези отбори, особено Сити и Челси."

Какви са те:

- Манчестър Сити е изправен пред решения на Независима финансова комисия (същата, която препоръча на Висшата лига да отнеме 10 точки на Евертън) по 114 различни казуса. Повечето от тях са за договори за спонсорство, които нарушават правилата и на лигата, и на Великобритания. Това са свързани фирми с правителството в Абу Даби, което реално е собственик на клуба чрез компанията "Сити Груп". Това са сериозни нарушения на Финансовия феърплей и, ако бъдат доказани, клубът ще понесе санкция, която - ако гледаме релевантно с наказанието на Евертън, би следвало да е за около 100-120 точки.

- Челси е разследван, след като бяха изнесени детайли от нелегални плащания във времето на Роман Абрамович на стойност около 75 милиона лири. Те са по трансфери на играчи - например Вилиан (2013 г.), на чиито агент и клуб (Анжи Махачкала) е платена сума "под масата", за да бъде спрян трансферът му в Тотнъм и той да подпише с Челси. Същото обвинение има и по сделката за привличането на Самуел Ето`о (2011-а от същия Анжи). Това са също много тежки нарушения и, ако се докажат, наказанието трябва да е далеч по-сурово от това на Евертън.

- Астън Вила е нарушил два пъти лимита за харчове в тригодишен цикъл, но не е наказн досега. Темата бе повдигната преди дни, когато Евертън бе санкциониран. И сега започва разследване на Независимата комисия и срещу този клуб.

Решенията се чакат в следващите няколко месеца, вероятно преди лятото на 2024-а.

"Със сигурност тези клубове са много нервни в момента, след като чуха какво се случи с Евертън - твърди пред "Гардиън" спортният адвокат Катрин Форшоу. - Вече имаме прецедент и очевидно няма какво да спре следващите наказания. А сравнението в това за какво е наложена санкцията на Евертън, и в какво са обвинени Манчестър Сити и Челси, съвсем ясно показва какво реципрочно може да ги сполети. Аз напълно приемам, че е възможно да има отстраняване от Висшата лига и пращането им в долното ниво на футбола."

Ний Атенсън, който е работил за юридическия отдел на английското футболно първенство, също има мнение по въпроса.

"Разгледах внимателно документа, с който е обявено наказанието на Евертън - от 41 страници - казва той. - Особено внимание обърнах на аргументацията на клуба, с която се е защитил. Показателно е, че въпреки солидния довод за пандемията и бизнес затрудненията в тези 18 месеца, които имаха всички не само във футбола, наказанието е възможно най-сурово за това провинение.

А при Сити и Челси дори няма този аргумент. Всичко, в което те са обвинени като финансови нарушения, се е случвало не в условията на пандемия, а в нормални такива. Затова очаквам жестоки санкции."