Новината от Италия, че Душан Влахович е получил смъртни заплахи от привърженици на Фиорентина не бива да изненадва. Да, тя е напълно неприемлива и влиза в разрез със здравия разум, но - не бива да сте изненадани, наистина. И няма да сте, ако някога сте били във Флоренция на мач или с хора, които говорят за футбол. Има една тема, която винаги разпалва искрата на омразата.

Влахович е трансферна цел на Ювентус и е вероятно от лятото да стане играч на гранда. Лошото е не това, а е из града се разбра, че сам е поискал да бъде продаден точно на "госпожата". При положение, че интерес имат Арсенал, Байерн, дори Реал. Всеки от тези отбори може да го вземе, което няма да доведе до никакви заплахи към него и ръководителите на настоящия му клуб... Но Юве!?

Сделката ще дойде две години, след като от Торино взеха Федерико Киеза, пак от Флоренция. И тогава имаше бунтове в града, а сега, ако се случи, ще настане революция.

Казано простичко - феновете на "виола" мразят Ювентус. Не просто не харесват, имат съперничество или нещо такова. Това е чиста, неподправена и грижливо предавана през поколенията омраза. И "предателството" да отидеш от Фиорентина в Ювентус никога не се е прощавало.

Embed from Getty Images

Влахович връща лентата назд далеч преди Киеза.

В края на 80-те Тоскана и най-вече Флоренция се дивяха на своето гениално момче Роберто Баджо. Десетката правеше чудеса на терена това трябваше да е опорната точка около един отбор във виолетово, който да гони титли и купи. Баджо обаче се оказа в ситуация, в която клубът от Флоренция има нужда от парите за него.

Президентът Флавио Понтело не казва истината в края на сезон 1989-90 г. и обещава, че пари за силни нови играчи има. Касата е празна. Това е истината, изяснила се месеци след това.

На 19 май 1990-а новината удря като гръм Флоренция: Баджо отива в Ювентус. Самият той казва седмица по-рано, че не иска да го прави.

В същия ден градът изживява война. Истинска, с разрушения, ранени и арести. Без жертви, за щастие. Над 50 са с травми при атаките на тифози срещу клубната база и дома на Понтело. Летят камъни и дори един "коктейл Молотов". Красивата Флоренция осъмва с улици като от фронтова линия - барикади от контейнери, обърнати коли и опожарени няколко такива.

Историята не свършва дотам. Роби отказва да сложи шалче на Юве при представянето му. На 6 април 1991-ва Баджо се връща във Флоренция като играч на новия си отбор за първи път и е освиркван жестоко от стадиона. По време на мача чува ужасни обиди. Играчите на Фиорентина опитват да усмирят тифозите и да защитят приятеля и доскорошен съотборник. Напразно.

Embed from Getty Images

На плеймейкъра видимо не му се играе, навежда и клати глава, засегнат е дълбоко. При 1:0 за домакините Юве получава дузпа и Баджо - който вече е бил 5 пъти от 11 метра за "черно-белите" през сезона и е титулярният им изпълнител, отказва да я бие. Де Агостини изпуска, а пет минути по-късно номер 10 е сменен под оглушителни освирквания.

При излизането от игрището до скамейките, от централната трибуна към него полита шалче на Фиорентина. Баджо се навежда, взима го и го сгъва, прибирайки го в джоба на якето на Ювентус.

Това влудява тифозите в Торино и той никога не се радва на тяхната искрена любов, докато носи черно-белия екип.

Във Флоренция също никога не му прощават, независимо от жеста му на уважение с шалчето. Но и никога не е освиркван и обиждан така жестоко, както първия път.

А колко мразят във Флоренция Юве, е достатъчен само един пример. И той излиза далеч извън рамките на здравия разум.

Около стадион "Артемио Франки" има немалко графити, стикери, банери с надпис "- 39. Никакъв респект". Това е отговорът на местните на кампанията и слогана на Юве "+39. Респект" за 39-те жертви от стадион "Хейзел" - те са тифози на отбора от Торино, загинали преди финала за Купата на шампионите срещу Ливърпул.

Такова нещо няма да видите никъде другаде, дори при най-големите съперници на Ювентус исторически. Това е далеч извън рамките на едно съперничество. Това е омраза. и да "идеш при онези" не се прощава в този град.

Embed from Getty Images