Френският национален отбор по футбол записа най-голямата победа в своята история. "Петлите" не показаха никаква милост, като буквално се изгавриха срещу полупрофесионалистите от Гибралтар, побеждавайки ги с 14:0.

До този момент рекордната победа в цялата история на Франция бе 10:0 над Азербайджан от 1995-а, като тазвечершната продукция в Ница вероятно ще бъде упрекната от мнозина.

Със сигурност ще се появят мнение, че предвид опонента в лицето на Гибралтар и фактът, че представилите на британската отвъдморска територия изкарват прехраната си друга професия и освен това играха с човек по-малко от 18-ата минута, може би французите трябваше да покажат милост.

Но подобно нещо нямаше, а показателен е фактът, че в последните 15 минути, когато резултатът вече бе 10:0, Килиян Мбапе и Оливие Жиру не спираха да опитват да вкарат и все пак добавиха по още две попадения на сметката си.

Няма как случлото се в този мач да не предизвика дискусии, но фактите са такива. Франция не показа милост и вкара 14.

Ийтън Джеймс Сантос си вкара автогол, за да открие резултата, а до края на полувремето попадения вкараха Маркус Тюрам, роденият през 2007-а Уарен Зайре-Емери, Килиян Мбапе, Джонатан Клаус, Кингсли Коман и Юсуф Фофана.

След почивката Адриен Рабио, Кингсли Коман и Осман Дембеле покачиха на 10, преди Мбапе и Жиру с по два гола да оформят рекордното 14:0, което е и най-тежкото поражение в историята на Гибралтар.

Другата голяма новина от тази група е, че Нидерландия победи Ейре с 1:0 и отива на Евро 2024, гарантирайки си второто място с 15 точки. "Лалетата" имат три повече от Гърция и каквото и да стане в последния кръг, южните ни съседи няма да успеят да се преборят за директно класиране, а ще трябва да играят бараж.

На Европейско обаче отиват северните ни съседи от Румъния, а това стана факт след победа с 2:1 над Израел насред унгарския град Фелчут.

Еран Захави откри за Израел още във втората минута, но румънците, които се нуждаеха само от точка, бързо изравниха чрез Джордже Пушкаш.

А класирането за Европейското подпечата Янис Хаджи - син на легендата Георге Хаджи, разписвайки се за победното 2:1 през втората част.

В тази група Швейцария направи поредната си издънка и завърши наравно 1:1 с Косово, но въпреки това "кръстоносците" също осигуриха мястото си на Евро 2024.

Голяма крачка към Европейското нарпави и Хърватия. Не само заради рутинното 2:0 над Латвия, но и заради самоубийственото 1:1 между Армения и Уелс, което означава, че хърватите ще се нуждаят от победа в домакинството си над арменците след няколко три дни в Загреб.