Курт Зума се призна за виновен в съда за "застрашаване здравето и живота на защитен от закона домашен любимец".

Бранителят на Уест Хем от Висшата лига и френски национал е в окото на буря заради ритници и удари, които нанесе на бенгалската си котка през февруари. Във видео, което очевидно трябваше да е забавно, брат му Йоан снима как Курт подмяташе котето из кухнята си с волета и изричаше "Ще я убия, кълна се!".

Зума бе глобен с 250 000 британски лири от клуба си Уест Хем и от Висшата лига, а в добавка загуби част от рекламен договор с концерна "Адидас". След решението на съда днес се очаква глобата да е поне още 100 000 лири, с което общите загуби на играча ще минат половин милион лири.

Зума призна пред съда Thames Magistrates' Court, че не е преценил добре какво прави, че е застрашил здравето на котката и се разкайва.

Той пледира "виновен", както и брат му Йоан. Смекчаващи вината обстоятелства са, според съда, че цялата сума, която двамата ще платят за глоби и по присъдата, ще отиде за организации, което се занимават със защита и грижи за бездомни животни.

Цялата случка в началото изглеждаше забавна, след като фенове на противникови отбори мяукаха иронично към Зума, когато се изправяха срещу Уест Хем. Имаше и транспаранти с котки, както и скандирания от оригиналните английски фенове, които допълнително даваха саркастична нотка.

Когато бе ритнат в един мач с Уотфорд и лежеше на терена контузен защитникът, от трибуните ехтеше: "Ето така се чувства котката ти".

Но историята отиде на съд и си стана доста сериозна. В залата днес от обвинението се чу, че видеото имало над 1 милион гледания и е стресирало аудиторията, което е част от вината на Зума и брат му.