29 декември 1974 година.

Атлетик (Билбао) приема Реал (Мадрид) на "Сан Мамес". Тогавашната ситуация на коравите иначе баски не е особено приятна и след 13 изиграни кръга те имат 11 точки. В опасна близост до зоната на изпадащите, а крачка надолу към Сегунда не е невъзможна, ако нещата продължават в същия дух.

Столичани идват в "Катедралата", както е известен легендарния стадион на "лъвовете", като лидер в класирането. Делят ги четири точки от преследвачите им от Еспаньол, а Атлетик е взел живителна глътка въздух след 4:2 в Мурсия в предишния кръг.

Футболът обаче не е единственото, което вълнува Страната на баските в онзи декември преди повече от 45 години.

"Грипът и алергиите към мидите - двете коледни злини в Билбао".

Това гласи ден преди мача заглавието на един от местните ежедневници малко преди визитата на Реал, а под него е поместен репортаж, който гласи следното:

"Макар да няма конкретни данни, изглежда в последните дни доста граждани са хоспитализирани, а други са останали в леглата си удома. Цифрата не е малка и касае хора от всички възрасти - всички покосени от грип или други респираторни заболявания, подобни на бронхит" 

"Лошото обаче изглежда отминава и голяма чат от болните могат да бъдат напълно възстановени преди новата година", гласи добавка към горния текст.

Ситуацията обаче рязко придобива чудовищно големи на фона на очакванията измерения.

Броят на некролозите, публикувани в "Ла Гасета дел Норте" е необичайно висок в онзи ден. Същото се отнася и за другото вестникарско издание в града - "Ел Корео", но между двете връзка уж няма.

45 000 души са изпълнили до краен предел "Сан Мамес". В зоната за правостоящи, за която билетите са най-евтини, има толкова много хора, че наистина няма къде да помръднеш. Традиционният за този стадион в онези години дим от цигари и хавански пури съпровожда излизането на двата отбора на терена.

Единственият гол се оказва достатъчна разлика между двата отбора. И е достатъчен за домакинска победа. Атлетик ликува след 1:0 срещу състав на Реал, в който личат огромни имена - Висенте дел Боске, Хосе Антонио Камачо, Паул Брайтнер, Гюнтер Нетцер, Сантияна... Звездна селекция за времето си.

Победното попадение е дело на Карлос Руис, който в края на сезона ще ликува с трофея "Пичичи". За най-резултатен играч в Примера дивисион. 

Два дни по-късно все пак се появява статистика, която не е футболна и е плашеща. Отново "Ла Гасета дел Норте" съобщава, че в последните две седмици в Билбао от грип са починали 420 души. По 30 на ден.

"Погребалните бюра работят като за последно. Нямат време дори да седнат да ядат. Подобно нещо не се случи дори при последния голям грип - през 1952 и 1953", пише местен журналист.

Властите запазват мълчание, превантивните мерки ги няма. Огромна част от смъртните случаи са в следствие на грипни заболявания, а най-засегнати са по-възрастните хора - над 50-годишна възраст. Част от това звучи познато, нали?

Пет дни преди Атлетик - Реал, точно на Бъдни вечер, нито Бърза помощ, нито болниците могат да поемат всички случаи на болни.

Вестниците в страната споменават с половин уста какво се случва. Времената са различни.

А два футболни отбора играят пред десетки хиляди в град, който е превзет от заразата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo