Професионалните футболисти в Англия категорично са се противопоставили на предложението заплатите им да бъдат намалени с 30%.

Това е станало ясно от поредния видеоразговор между капитаните на клубовете на Острова и шефа на Асоциацията на професионалните футболисти. Такива са настроенията и в "Whatsapp" групата, в която контактуват 20-те капитана на елитните отбори.

Преди дни сериозни критики към играчите отправи британският здравен министър Мат Ханкок. По време на среща на клубните директори, пък бе взето решение заплатата на всеки футболист да се намали с 30% по време на пандемията.

Мнозинството капитани, които са говорили от името на всеки свой съотборник, са се обединили около позицията, че е по-добре всеки от тях да дари тези 30% в борбата с коронавируса, вместо те да останат за собствениците.

"Предпочитаме да дадем парите си директно на Националната здравна служба, отколкото да помагаме на богатите собственици на клубове", е било обобщено на срещата, а утре вероятно ще има и официална позиция.

В това число играчи влизат и тези от третото и четвъртото ниво на футбола. За разлика от колегите си във Висшата лига, които са милионери, за тези от долните нива подобно орязване би се отразило тежко на семействата им.

Дори и да има намаление, играчите ще искат гаранции от клубовете, че тези пари ще отидат в подкрепа на хората, борещи се със заразата, както и местни болници.

Именно английската Висша лига ще е първенството в света, което ще претърпи най-сериозни финансови загуби от клопката на вируса.

Все още няма ясна дата, на която футболът в Англия може да се поднови, а оптимистичните прогнози са, че това може да се случи в първия уикенд на юни.