Най-добрата футболистка в света за миналата година - Ада Хeгерберг, няма да играе на Мондиал 2019, който ще е от 7 юни до 7 юли във Франция.

Новината идва като изненада, а причините не са спортно-технически, слаба форма или травма. Става дума за спор с "политическа" окраска между състезателката и федерацията на Норвегия.

23-годишната Ада отказва да играе за родината си от година, тъй като е обидена от отношението към женския футбол в страната. "Липсата на уважение е очевидна и много болезнена", обяви тя през пролетта на 2018 г.

Футболната звезда на женския тим на Лион спечели първата "Златна топка" при дамите, връчена през декември миналата година.

Но няма да я видим на най-големия форум във футбола.

"Опитахме какво ли не, за да разрешим казуса - каза Мартин Сьогрен, треньорът на Норвегия. - Имахме срещи и разговори с Ада и хора от федерацията. Тя категорично отказа да играе. Аз съм длъжен да се концентрирам върху тези състезателки, които искат да играят за Норвегия на това първенство. Ада не е от тях."

Сестрата Андрине Хeгерберг се присъедини към решението и помоли да не бъде включвана в състава.

Тя играе също във Франция, но в ПСЖ. Смяташе се, че двете сестри ще са основната сила в норвежкия тим.

Трикратната победителка в Шампионската лига Хегерберг коментира лаконично, че "решението е взето лесно и не е имала колебания за него".

Нападателката на Лион, която получи приза редом до Лука Модрич при мъжете, е обидена от липсата на уважение към женския футбол.

Хагерберг още е афектирана от церемонията за "Златната топка", когато френският диджей Мартин Солвейг я пита дали може да танцува "туърк" вместо да и зададе футболен въпрос.