Нациолният тим на България по футбол започна световните квалификации с грешна стъпка - загуба от Швейцария с 1:3.

Резултатът едва ли е изненада за някого, по-скоро непритното бе начин, по който се случи. Три гола във вратата ни за 13 минути, след което швейцарците просто намалиха темпото и доиграха мача.

Днес за България предстои тест №2, който изобщо не е по-лесен от първия. Тази вечер на "Васил Левски" посрещаме Италия, като мачът е от 21:45 и ще бъде излъчен в ефира на БНТ.

Италианците са добре познат за нас съперник, като тази вечер ще срещнем Скуадра Адзура за 20-и път в историята си.

Освен това, Италия е един от съперниците, срещу когото играем добре в исторически план. Не можем да се похвалим с подобно нещо срещу сили като Англия и Испания, но мачовете ни с италианците винаги са били интригуващи и напрегнати.

Естествено, че опасенията са свързани с това, че вероятно двата отбора никога не са изглеждали толкова неравностойни, не само на хартия като имена в състава си, но и като резултати и представяне на терена.

Всъщност Италия е най-честата ни компания в квалификациите през новия век, след като бяхме заедно в група по пътя за световните първенства през 2010-а и 2014-а, както и преди Евро 2016.

Ако се осланяме на статистиката, обнадеждаващо за нас е, че в тези три случая така и не загубихме в София. Трите мача в столицата ни завършиха наравно.

В единият от случаите Италия дори излезе на "Васил Левски' в ролята на актуален световен шампион, а мачът завърши 0:0, останалите два приключиха при зрелищно 2:2.

Във въпросните три квалификационни цикъла играхме достойно на италианска земя, въпреки трите поражение, едно с 0:2 и две минимални с по 0:1.

За всичките тези мачове в последнтие 12 години България се представи досотйно срещу една от големите футболни сили на света, като надеждите ни са, че това нещо може да продължи.

Спокойно може да се каже, че двата отбора са коренно различни и променени днес. За България минути в тези шест мача от настоящия състав имат само Ивайло Чочев и Спас Делев.

Снимка: Getty images

За Италия бройката е четирима, но има една константа, а тя е Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини. Железният отбранителен вал, като поне един от двамата е бил част от тези последни шест мача.

Всъщност това впечатляваща зашитно дуо е последната връзка на Италия с миналото, защото футболният тим преживява своя ренесанс.

Ренесанс, стартирал след звучния провал по пътя към Мондиал 2018, който Скуадра Адзура пропусна.

Тогава начело на тима се появи Роберто Манчини с цел да нарпави революция, което на този етап наистина му се получава. За две години той повика 70 различни играчи, даде шанс за дебют на 32-ама, като не е изненада, че за тази седмциа той събра група от 38 човека.

Не е случайно, че в Италия вече се прехласват по Скуадрата на Манчини, а следващото препятствие пред нея е нашата си България.

И тук започнахме ренесанс, всъщност ние нашия ренесанс го започваме с всеки от последните седем квалификационни цикъла, но все нещо не ни се получава.

Няма да е лъжа и ако кажем, че всяко ново българско футболно възраждане изглежда още по-зле от предишното, а причините не са една и две, като са ясни на всекиго.

Предстои поредният мач, в който България е в ролята на аутсайдер, при това доста сериозна. Може би националите ни трябва да свикват с тази роля, а представянето им срещу Швейцария със сигурнос спомага това нещо.

Снимка: БТА

Неслучайно букмейкърите дават коефициент 15 за победа на България, срещу само 1.18 за Италия.

Естествено, че всеки резултат различен от поражение ще е сензация. И в ситуацията проблема не е в самата загуба, защото и най-силните формации на България са губили от Италия.

Големият проблем ще бъде, ако за втори път в рамките на три дни паднем по безличен начин, в който сякаш 11-те срещу нас играят най-лесния си мач в международния футбол.

Това, което ще искат да видят всички в този мач е поне някакво противопоставяне, наченки на футбол или опити за играенето на такъв.

Класирането за Мондиал си беше в сферата на фантазиите още в деня след жребия, стана си мисия невъзможна след първите 13 минути игра в четвъртък.

Надеждата в случая е, че в оставащите седем мача от тези квалификации, отборът ни ще успее да покаже някакво израстване. Нещо, върху което да се надгради в следващите години.

Докато Италия е във вихъра на своя футболен ренесанс, то България ще опита най-накрая да започне своя.

Снимка: Bulphoto